Suudi bakandan petrol açıklaması! Değişmeyecek

Suudi Arabistan'ın yeni enerji bakanı, petrol politikasının değişmeyeceğini açıkladı.

Suudi bakandan petrol açıklaması! Değişmeyecek
Suudi bakandan petrol açıklaması! Değişmeyecek
GİRİŞ 09.05.2016 15:21 GÜNCELLEME 10.05.2016 12:42

Suudi Arabistan'dan petrol açıklaması

Suudi Arabistan'ın yeni enerji bakanı Khalid al-Falih, dün yaptığı bir açıklamada dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının, müşterilerinin hidrokarbon taleplerini karşılamak konusunda kararlı olduğunu ve petrol politikalarını değiştirmeden devam ettireceğini söyledi.

Falih e-mail üzerinden yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan petrol politikalarını değiştirmeden sürdürecek. Uluslararası enerji piyasalarındaki rolümüzü devam ettirmek ve dünyanın en güvenilir enerji tedarikçisi pozisyonumuzu güçlendirmek konusunda kararlıyız" dedi.

Suudi Arabistan 2014 yılından bu yana Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) yeni bir stratejiyle idare ederek fiyatları desteklemek için üretim kesintisine gitmek yerine pazar payını savunmayı tercih ediyor

Sektörü takip eden analistler, Falih'in petrol politikasında değişikliğe gitmesini beklemiyorlardı.

Suudi Arabistan'da Kral Salman'ın kararları çerçevesinde ekonomik reform programını destekleyebilmek için Cumartesi günü bazı büyük bakanlıklarda değişiklikler yapıldığı duyuruldu.

Bu değişikliklerin ardından ülkenin Petrol Bakanlığı'nın ismi Enerji, Sanayi ve Mineral Kaynak Bakanlığı olarak değiştirildi.

Fakat ekonominin yarıdan fazlasını oluşturan bu sektörü idare edecek olan ve bürokrasiyi azaltarak verimliliği artırmayı hedefleyen bu yeni bakanlığın zorluklarla da karşılaşması bekleniyor.

Reformların mimarı olarak görülen Suudi Arabistan Veliaht Prens Vekili Muhammed bin Salman, bu yeni bakanlıkla beraber ekonomik üretimin yaklaşık yüzde 53'üne denk gelen sektörleri Falih'in ellerine bırakmış olacak.

Yeni bakanın bu sorumluluğu nasıl idare edeceği ve bir zamanlar rakip olan bu bakanlıklarda entegrasyonu sağlarken diğer yandan devasa değişimleri nasıl hayata geçireceği şimdiden Suudi enerji çevrelerinde spekülasyon konusu oldu.

Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco eski yöneticisi ve enerji danışmanı Sadad al-Hüseyini, "Yeniden yapılanmanın başarılı olabilmesi için hesap verebilirlik ve sorumluluğun aynı ofiste toplanması gerekir. Bütün bu sektörlerin tek bakanlığa verilmesinin nedeni bu. Operasyonel seviyede nasıl belirgin organizasyon değişikliklerinin yapılacağını bekleyip göreceğiz" dedi.

Riyad'ın devlet harcamalarını azaltma ve ekonomiyi petrolün ötesinde çeşitlendirme umudu kısmen enerji kaynaklarını kullanarak değerliliği artıracak, istihdam yaratacak ve petrol dışındaki ihracatı artıracak şekilde sanayi üretimini artırmaya bağlıydı.

Fakat ticaret bakanlığı kontrolündeki devasa petrokimya sektörü ve su ve elektrik bakanlığına bağlı enerji hizmetleri, petrol bakanlığına bağlı Aramco'nun kontrolünde bulunan doğalgaz dağılımı konusunda zaman zaman anlaşmazlıklar yaşadı.

Suudi Arabistan'ın yeni kurduğu "mega bakanlık" ile Falih'in bu anlaşmazlıkların üzerine eğilmesi bekleniyor.