Kralın oğlu petrolü ele geçirdi

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Naimi'nin görevden alınması petrol piyasası kadar, ülkenin yönetimini de ilgilendiriyor.

Kralın oğlu petrolü ele geçirdi
Kralın oğlu petrolü ele geçirdi
GİRİŞ 09.05.2016 10:06 GÜNCELLEME 10.05.2016 12:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan kabinesinde cumartesi günü yaşanan bir gelişmenin petrolün geleceğini belirlemesi açısından bugünün en önemli konularının başında geliyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, hafta sonu yayımladığı kararnamede bazı bakanlıklar ile ekonomiyle ilgili kurumlarda görev değişikliğine gitti. Bu kapsamda koltuğunu kaybeden en popüler isim ise Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Ali en-Naimi oldu. Yapılan açıklamada En-Naimi’nin yerine Aramco Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakanı Halid el-Fellah’ın getirildiği duyuruldu.

Değişikliğin petrol fiyatları üzerindeki etkisini önümüzdeki günler ve haftalar gösterecek. Ancak kararın bugün için görünen etkisi ise petrol politikalarına müdahalesiyle bilinen Kral Selman’ın 31 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Mohammed bin Salman’ın bu adımla biraz daha güçlendiği gerçeği oluyor.

RUSYA VE ABD'YE SİLAH ÇEKMİŞTİ

En-Naimi 21 yıldır yürüttüğü bakanlık görevi çerçevesinde sadece Suudi Arabistan için değil, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) de petrol politikalarının belirlenmesinde önemli rol üstlendi.

Son 2 yıldır Rusya’nın yanı sıra ABD’li kaya gazı üreticilerinin rekabetini kırmak için uygulanan ucuz petrol politikası da büyük ölçüde En-Naimi’nin eseri olarak biliniyor. Ancak son olarak Doha’da gerçekleşen OPEC toplantısında En-Naimi’nin üye ülkelerle üretime yönelik ortak bir anlaşmaya öncülük edememesinin Veliaht Prens Mohammed bin Salman için bardağı taşıran son damla olduğu belirtiliyor.

KRALLIĞA HAZIRLANIYOR

Veliaht Prens Mohammed bin Salman, ‘Saudi Vision 2030’ adı verilen reform programını hazırladı. Bu programla ülkenin petrole olan bağımlılığı azaltılıp ekonomide çeşitlilik hedefleniyor.

Hem ülke hem de dünyada popülaritesi hızla artan Salman’ın krallığa hazırlandığı belirtiliyor.

'PETROLDEN BAĞIMSIZ PLANLARIMIZ VAR'

Mohammed bin Salman yaptığı açıklamada, “Petrol fiyatlarının 30 veya 70 dolar olması bizi ilgilendirmiyor. Bizim petrolden bağımsız kendi planımız var” dedi.

Bu açıklama ülkenin geleceğe yönelik ekonomi politikalarını artık petrol odaklı değil çeşitlilik üzerine planladığını gösteriyor. Salman ise anahtar konumda bulunuyor.

Bu aşamada atanan Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Halid el-Fellah’ın petrol çevresinde şekillenen yeni güç ortamında nasıl bir politika izleyeceği ise merak konusu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 1
  • giresunlu 7 yıl önce Şikayet Et
    bu adamın kafası iyi çalışıyor dünyayı iranbelasından bu temizler
    Cevapla