ABD ve AB arasındaki TTIP müzakereleri kesilebilir

ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması ile ilgili müzakereler her an bitebilir.

ABD ve AB arasındaki TTIP müzakereleri kesilebilir
ABD ve AB arasındaki TTIP müzakereleri kesilebilir
GİRİŞ 03.05.2016 15:50 GÜNCELLEME 03.05.2016 15:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dev ticaret anlaşması için önemli bir uyarı geldi. Fransa Ticaret Bakanı Matthias Fekl, dünyanın en büyük serbest pazarını oluşturması öngörülen ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması ile ilgili müzakerelerin kesilebileceği uyarısında bulundu.  

Europe-1 radyo kanalına konuşan Fransız bakan, ''ABD'nin son yaklaşımına baktığınızda, müzakerelerin kesilmesi büyük bir ihtimal" dedi.

Fransa'nın onayı olmadan anlaşma sağlanması imkanı olmadığını kaydeden Fekl, ABD yönetimini uzlaşmaya yanaşmamakla suçladı.

Fekl, mütekabiliyet ilkesine uyulmadığı eleştirisini yaparak, ''AB daha çok verirken, ABD'den daha az alıyor.'' diye konuştu.

Gıda güvenliği standartları ve küçük işletmelere destek, anlaşmanın önündeki engeller arasında gösteriliyor.  

Cumhurbaşkanı François Hollande da son yaptığı açıklamada, ''ülkesinin tarımını tehlikeye atması halinde anlaşmayı kabul etmeyeceklerini.'' bildirmişti.

ABD Başkanı Barrack Obama, dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Şubat 2013'de yaptıkları ortak bir açıklama ile AB ve ABD arasında çok kapsamlı ticaret ve yatırım ortaklığı kurulması için müzakerelere başlama kararı aldıklarını duyurmuşlardı.

Dünya hasılasının yaklaşık olarak yarısını ve dünya ticaretinin yaklaşık olarak üçte birini oluşturan AB ve ABD, anlaşmanın sağlanması halinde gümrük vergilerini sıfırlayacak, gümrük dışı engelleri azaltacak ve yatırım kolaylıkları sağlayacak. Böylece de dünyanın en büyük serbest pazarını oluşturacak.

YORUMLAR 1
  • mad 7 yıl önce Şikayet Et
    Yani yakinda Fransanin somurgesi olan yerlerde ABD nin eylem yaptirmasi olasi.
    Cevapla