ECB raporlarına yansıdı: ABD'de sızıntı var

Avrupa Merkez Bankası'nın raporunda, ABD verilerinin resmi açıklamadan önce piyasaya sızdırıldığına dair bilgiler yer aldı.

ECB raporlarına yansıdı: ABD'de sızıntı var
ECB raporlarına yansıdı: ABD'de sızıntı var
GİRİŞ 03.05.2016 10:38 GÜNCELLEME 03.05.2016 17:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yayınladığı raporda, ABD makroekonomik verilerinin resmi açıklama saatinden önce piyasaya sızdırıldığına ve piyasalarda buna göre duruş alındığına dair yönelik kanıtlar olduğu belirtti. 

'YARIM SAAT ÖNCE POZİSYON ALIYORLAR'

ECB'nin araştırma raporuna göre, küresel piyasalar üzerinde belirleyici rol oynayan ABD verilerinden bazıları, resmi açıklamadan önce sızdırılıyor olabilir. 

Ocak 2008'den Mart 2014'e kadar Standard and Poor's 500 E-mini endeksi ve 100 yıllık ABD devlet tahvili faizlerini inceleyen ECB analistleri, piyasaların resmi açıklama saatinden yarım saat önce "doğru" yönde hareket etmeye başladığını tespit etti.

'BİLİNÇLİ ALIM SATIMLAR VAR'

Raporda, "Piyasaları belirleyen 21 veriden 7'sinin resmi açıklanma saatinden önce bilinçli alım satım işlemleri olduğu görüldü. Fiyatlar, açıklanma saatinden 30 dakika önce doğru yönde ilerlemeye başladı. Açıklamadan önce yaşanan fiyat değişimleri, toplam fiyat değişiminin ortalamada yarısını oluşturdu. Bu sonuçlar, bazı yatırımcıların makroekonomik temeller hakkında özel bilgiye sahip olduğuna işaret ediyor. Kanıtlar, resmi açıklama öncesindeki fiyat değişimlerinin bilgi sızdırılması ve özel veri toplamaya dayanan nitelikli tahminlerden kaynaklandığını gösteriyor." ifadelerine yer verildi.

Finansal piyasalarda adalet sağlanması için makroekonomik verilerin sıkıca denetlenmesi gerektiği vurgulanan rapordaki görüşlerin ECB'ye değil yazarlara ait olduğu kaydedildi.

DAHA ÖNCE SORUŞTURMA BAŞLATTI

ECB analistlerinin izlediği 21 makroekonomik göstergenin arasında gayri safi yurt içi hasılaya, istihdama, sanayi ve konut sektörüne yönelik birçok veri yer alıyor. Bu verilerin çoğu,  ABD Çalışma, Ticaret, Hazine bakanlıkları ve ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından aylık olarak açıklanıyor. 

Fed, daha öncede 2012'deki politika toplantılarının Medley Global Advisor adlı yatırım şirketine sızdırılması nedeniyle iç soruşturma başlatmak zorunda kalmıştı.

KAYNAK: FORTUNE TÜRKİYE
YORUMLAR 5
  • Osmanlı38 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu ABD-Batı inşlh kendi pisliğinde bo-ğu-la-cak.
    Cevapla
  • Adam 7 yıl önce Şikayet Et
    EU ceza kesmeli, haksız rekabet yapıyor ABD. Üretimde de yapıyor Kyoto protokolüne uymayarak.
    Cevapla
  • samet 7 yıl önce Şikayet Et
    herkez de zannediyor ki bir düzen kuruldu. kurallarında işleyecek. bunlar sistemleri kendilerine kurdular. arap iş adamlarının mal varlıkları tüm dünya ülkelerinde dondurulmakta. kendisinden olmayan kişileri ezmeye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Merhaba 7 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın. Eyy gafil insanlar. Daha hala bu Kafirlere neyine itimat edersiniz ? Uyanın be yeter...
    Cevapla
  • Tarık 7 yıl önce Şikayet Et
    Herhalde günaydın. Yahudiler işlerini şansa bırakmaz ki. Her yerden bilgi alıyorlar para karşılığı. O meşhur amerikan savcı yiyorsa bunları araştırsın öyle zarrabı yakaladım diye havalara girmesin deyyus.
    Cevapla