Japonya'dan Çin'e karşı dev atak!

Japonya, Çin'in kredi teklif ettiği ülkelere 7 milyar dolarlık kredi vereceğini açıkladı.

Japonya'dan Çin'e karşı dev atak!
Japonya'dan Çin'e karşı dev atak!
GİRİŞ 02.05.2016 16:38 GÜNCELLEME 02.05.2016 16:38

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yaptığı açıklamada Mekong Nehri’nin aşağısında bulunan ülkelere alt yapılarını geliştirmeleri için 7 milyar dolar (yaklaşık 20 milyar lira) kredi vereceğini açıkladı.

Mekong nehri, Çin, Myanmar, Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam'dan geçiyor. Mart ayında bu ülkelere kredi vereceğini açıklana Çin hükümeti özel imtiyazlı kredi verme sebebini “bu nehir bağlantısı ile yıllar boyunca komşu olduk ve bir aile haline geldik” sözleriyle açıklamıştı. Ancak Japonya’nın Mekong Nehri’ndeki Çin harici komşularına kredi vereceğini açıklaması bölgede güç dengelerinin yeniden kurulmaya çalışıldığı iddialarını güçlendirdi.

ÇİN'DEN HİÇ BAHSETMEDİ

Bakan Kishida’nın, dünyanın en iyi 253’üncü üniversitesi olan Bangkok’taki Chulalongkorn Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Mekong Nehri’nden bahsederken Çin’den hiç söz etmemesi dikkat çekti.

Konuşmasında son zamanlarda tansiyonun sürekli yükseldiği Güney Çin Denizi meselesine de değinen Kishida, Çin’in bölgeyi sahiplenme iddialarının Vietnam, Brunei, Malezya ve Filipinler’i rahatsız ettiğini ve ortak bir Güneydoğu Asya Yönetim Kanunu’nun gerekliliğinden bahsetti.