İran'a ambargo kalktı ama...

İran'a yönelik ambargo kalksa da, herhangi bir ülkenin İran’a ihraç edeceği mallarda ABD ürünleri için yine ABD'den izin alınması gerekiyor.

İran'a ambargo kalktı ama...
İran'a ambargo kalktı ama...
GİRİŞ 24.04.2016 16:53 GÜNCELLEME 24.04.2016 17:07
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İran’a yönelik ambargonun üç ay önce kaldırılmasının ardından, dünyanın birçok ülkesinden yatırımcılar hazırlıklara başladı. Ortadoğu ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle doğan kayıplarını telafi etmek isteyen başta inşaat firmaları olmak üzere çok sayıda firma da, ne şekilde yatırımlar yapabileceklerine yönelik çalışmalara hız verdi.

Peki, uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla bütün sorun çözüldü mü?

Uluslararası ticaret ve havacılık konularında yaptığı çalışmalarla tanınan Avukat Yaşar Öztürk, bu soruya yanıt vererek ambargonun kısmi olarak kaldırdığını söyledi. Öztürk ayrıca yatırımcıları da uyararak, özellikle ithalat ve ihracat şirketlerinin ABD menşei ürünler ihraç ediyorsa, ABD merkezli OFAC yani Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden ABD lisansı almak zorunda kalabileceklerini söyledi.

İran petrol üretimini 2 milyon varil arttıracakİran, günde 3,5 milyon varil petrol üretiyor. Yeni kararla üretimin 5.5 milyon varil seviyesine çıkması bekleniyor.

'LİSANS ALMAK ZORUNDALAR'

İran’a yönelik ambargonun kaldırıldığını ancak denetimli bir hale geldiğini söyleyen Öztürk, yatırımcıları uyararak şunları söyledi: 

“Yatırımcılar, eğer ihraç edecekleri ürünlerin içerisindeki ABD payı teknoloji ve hizmet miktarı yüzde 10’nu geçiyorsa ABD merkezli OFAC yani Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden ABD lisansı almak zorundalar. Yoksa hukuki yaptırımlara uğrarlar. ABD’deki şirketler ise İran’da ne ihraç ederlerse etsinler mutlaka bu kuruluştan lisans almak zorundalar. Hatta bunun ötesinde Thomas Whalen adlı bir avukat arkadaşım İran’da önümüzdeki günlerde düzenlenecek bir havacılık panelinde konuşmak için bile bu kuruluştan lisans almak için başvuru yaptı.”

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Geçtiğimiz yılın sonunda Türkiye ile İran arasındaki dış ticaret hacmi 10 milyar doların altına gerilerken Türkiye’nin toplam ihracatı ise 30 milyar dolar geriledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltilmesi amacıyla yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye İhracatçılar Meclisi, 30 milyar dolarlık hedef koydu. Bu hedefin gerçekleşmesiyle geçtiğimiz yılki kaybın da kapatılması planlanıyor.

Kaynak : Karar

YORUMLAR 4
  • ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    mardinlee, Allah c.c. senden razı olsun, tam oturtmuşsun kardeş!
    Cevapla
  • mardinlee 8 yıl önce Şikayet Et
    Iranlilar ile ticaret yapmak başlı başına problem. Takiyyeci adamlar, güven vermiyor
    Cevapla
  • ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    irana bende bir ambargo koymak istiyorum
    Cevapla
  • arda 8 yıl önce Şikayet Et
    grek yok efendi abd amcan yapacagini yaapmis zaten .
    Cevapla