25 yıl sonra krediye muhtaç kaldı

Düşük petrol fiyatları nedeniyle bütçesi geçen sene 98 milyar dolar açık veren S.Arabistan 10 milyar dolar kredi kullanmaya hazırlanıyor.

25 yıl sonra krediye muhtaç kaldı
25 yıl sonra krediye muhtaç kaldı
GİRİŞ 21.04.2016 14:59 GÜNCELLEME 21.04.2016 14:59
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Petrol fiyatlarında yaşanan istikrarsız seyir petrol ürünlerinden gelir sağlayan ülkeleri baskı altında tutmaya devam ediyor. Son bir yılda yüzde 35, 2014’ten beri ise yüzde 62 oranında değer yitiren petrol, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’ı da zorlamaya başladı. Gelen haberlere göre ülke hızla düşen petrol gelirlerinin bütçede oluşturduğu hasarı karşılamak için uluslararası bankalarla 10 milyar dolar kredi kullanmaya hazırlanıyor. Aralarında JP Morgan, HSBC, Bank of Tokio olmak üzere çok sayıda finans devinin bulunduğu konsorsiyumun Riyad’a sunacağı kredinin 5 yıl vadeli olacağı belirtildi. Kredinin faizi konusunda ise herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Suudi Arabistan en son 25 yıl önce kredi kullandı. Körfez Savaşı’nın patlak vermesi sonrasında petrol piyasalarında yaşanan dalgalanma nedeniyle borçlanan ülke o dönemde 1 milyar dolarlık kredi kullandı. Daha sonraki yıllarda kredi kullanmak bir yana kredi veren ülke geçen sene bütçesinin 98 milyar dolar açık vermesi sonucu yeniden kredi kullanmak zorunda kaldı.

2 TRİLYON $’LIK FON

Diğer yandan Suudi Arabistan petrol sonrası dönem için “Ulusal Transformasyon Plan’ı (NTP) uygulamaya devam ediyor. Bu kapsamda ülkenin en büyük petrol şirketi olan Aramco’nun yüzde 5’inin 2017 veya 2018’de halka açılarak yaklaşık 200-300 milyar dolarlık gelir hedefleniyor. Yetkililer bu gelirle birlikte kuracakları Ulusal Yatırım Fonu’nu (PIF) toplam 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe taşımayı planlıyor.

GREV BİTTİ PETROL FİYATI İNİŞE GEÇTİ

Kuveyt’te petrol ve gaz sektörü işçilerinin pazar günü başlattıkları grev salı günü sona erdi. Grev nedeniyle günlük petrol üretimi 1.1 milyon varile inen Kuveyt, üretimin normale dönmesinin 3 gün süreceğini bildirdi. Diğer yandan petrol üretimindeki artış ile birlikte fiyatlardaki düşüş de hızlandı. Son 4 günü fiyat artışlarıyla geçiren Brent tipi petrolün varili dün yüzde 2’lere yaklaşan düşüşle tekrar 43 dolar seviyelerine indi.

YORUMLAR 8
  • Tarık 7 yıl önce Şikayet Et
    Adamların petrol paraları jp morgan gibi yahudi bankaları tarafından kullanılıyor. Onlar izin vermesse bir kuruş alamazlar. Yahudiler paranız yatırımda diyip bunları bekletiyorlar. O parayı zaten alamazlar. Birtek suudlar değil herkesin böyle paralar FED de bekliyor. Eninde sonunda bu sistem çökecek.
    Cevapla
  • Selahattin 7 yıl önce Şikayet Et
    Yatırım şart Sanayi şart Çalışmak lazım Sadece petrol gelirine muhtaç olamamak lazım Müslüman çalışmalı
    Cevapla
  • mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    sizi akililar
    Cevapla
  • 007 7 yıl önce Şikayet Et
    Mercedes de, Bmw de, Audi de hisseleri olan, dünya bankalarında milyar paraları olan, ikidebir mısıra milyar paralar veren, 10 milyaramı kaldı? var bu işte bir iş çıkar yakında.
    Cevapla
  • F.kapi 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz verlelim 10milyari
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle