Soros: AB çökme tehlikesiyle karşı karşıya

George Soros, AB'nin sığınmacı krizini çözmek için anlaşamaması durumunda birliğin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Soros: AB çökme tehlikesiyle karşı karşıya
Soros: AB çökme tehlikesiyle karşı karşıya
GİRİŞ 12.04.2016 16:25 GÜNCELLEME 12.04.2016 16:25

Milyarder yatırımcı George Soros, Avrupa Birliği`nin sığınmacı krizini çözmek için büyük bir nakit desteği üzerinde anlaşmaya varamaması halinde çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

New York Review of Books'a bir deneme yazan Soros, "Sığınmacılar umutsuz. Yasal sığınmacılara Avrupa'da istedikleri merkezlere ulaşmaları için bir şans verilmeli. 

AB liderlerinin sığınmacı krizinin etkin şekilde çözülmesi için fonlarda artış gerektiğini kavramalarına ihtiyaç var. Büyük miktarlarda harcama yahmak AB'nin sığınmacı krizinin en tehlikeli sonuçlarının bir kısmına etkin şekilde yanıt vermesine imkan sağlayacak" ifadelerini kullandı.
 
Soros, Avrupa'nın her yıl kabul edebileceği, sindirebileceği sığınmacı sayısının 300-500 bin arasında olduğunu belirtirken, AB'nin sığınmacılar için yılda en az 30 milyar euro harcaması gerektiğini vurguladı. 

Soros,"30 milyar euro muazzam bir rakam gibi gelebilir, ancak uygun perspektiften bakıldığında o kadar büyük değil. İlk olarak, geremli fonların sağlanmamasının AB'ye maliyetinin çok daha büyük olacağını farkına varmalıyız. 

Sığınmacı krizinin Avrupa'nın Shengen sisteminin çökmesine neden olabileceği konusunda gerçek bir tehdit var" dedi. 

KAYNAK: UZMANPARA