Rusya'nın sevinci kısa sürebilir!

Goldman Sachs analistlerine göre, Rusya, üretimi dondurma kararında umduğunu bulamayabilir.

Rusya'nın sevinci kısa sürebilir!
Rusya'nın sevinci kısa sürebilir!
GİRİŞ 17.02.2016 09:41 GÜNCELLEME 17.02.2016 12:38

Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela, petrol arzını 11 Ocak seviyesinde tutma kararı almıştı. ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'a göre bu karar fiyatları çok etkilemeyecek.

Goldman Sachs, OPEC ve petrol üreticisi ülkelerin 15 yıldır ilk defa ortak bir karar alması petrol fiyatlarını çok fazla etkilemeyeceğini belirtti. ABD'li kuruluş, buna neden olarak Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela'nın petrol arzını 11 Ocak'taki seviyede tutmak yönünde vardığı somut anlaşmaya rağmen devam eden belirsizliklerin yüksek olmasını gösterdi.

İran sıcak bakmıyor

Goldman Sachs, anlaşmanın başarısının İran ve Irak'ın tutumuna bağlı olduğunu söylerken, uluslararası yaptırımlardan kurtulan İran'ın anlaşmaya katılmasının düşük bir ihtimal olduğunu belirtti. İran tarafından da arzı dondurma yönünde bir plan olmadığı belirtildi.

Öte yandan Irak ve İran Petrol Bakanları, İran'ın başkenti Tahran'da bugün bir araya gelecek.

Goldman analistleri, "Anlaşma, üretim kısıntıları gibi, daha fazlasının başarılabileceği yönünde bir algılama yapabilir, ancak biz bunun fiyat düşüşlerine bir taban oluşturacağını düşünmüyoruz. Zira petrol fiyatları yalnızca stok artışları durduruğunda istikrar kazanacaktır. Bu da mevcut üretim seviyelerinde ancak 2016'nın ikinci yarısında olur" şeklinde görüş belirtti.

KAYNAK: BUSİNESSHT