ABD'de perakende satışlar beklenildiği gibi

ABD’de perakende satışlar, ocak ayında yüzde 0,2 ile beklentilerin hafif üzerinde arttı.

ABD'de perakende satışlar beklenildiği gibi
ABD'de perakende satışlar beklenildiği gibi
GİRİŞ 12.02.2016 16:34 GÜNCELLEME 12.02.2016 16:54

ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, perakende satışlar ocakta önceki aya kıyasla yüzde 0,2 artarak 449,9 milyar dolara yükseldi. Böylece, yeni yıla pozitif başlayan satışlara yönelik beklenti ise yüzde 0,1 artış olarak öngörülmüştü.

Ayrıca, Aralık 2015'e ilişkin perakende satışlar verisi yüzde 0,1 düşüşten yüzde 0,2 artışa revize edildi. Söz konusu veri, yukarı yönlü revizyon ve ocak rakamlarıyla birlikte yükselişini üçüncü aya taşımış oldu.

Ocak ayında beklentinin hafif üstüne çıkan perakende satışlarda, otomobil talebinin yüzde 0,6 artış göstermesi önemli rol oynadı. Son birkaç ayda gerileyen gıda ve içecek satışları da ocakta yüzde 0,5 yükselirken, benzin satışları yüzde 3,1 azalışla düşüş eğilimini sürdürdü. 

Bu arada, veriler, sabit kalması beklenen otomobil harici perakende satışların yüzde 0,1 yükseldiğini ortaya koydu. Benzin ve otomobil satışlarını içermeyen çekirdek perakende satışlar da yüzde 0,4 artışla beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Analistler, aralık verisindeki yukarı yönlü revize ve pozitif ocak rakamlarını, zayıf küresel büyüme, finansal dalgalanmalar ve güçlenen dolardan ötürü zorlanan ABD ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.