Yellen da kademeli artışı işaret etti

Fed Başkanı Yellen, ABD Temsilciler Meclisinde konuştu

Yellen da kademeli artışı işaret etti
Yellen da kademeli artışı işaret etti
GİRİŞ 11.02.2016 09:58 GÜNCELLEME 11.02.2016 11:58

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, finansal ve uluslararası gelişmelerin Fed’in artış kararını yavaşlatabileceğini ancak şimdiye kadar para politikasında kayda değer değişikliğe sebep olacak derecede kötüleşme yaşanmadığını belirtti.

Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde ülke ekonomisine ve para politikasını ilişkin bilgiler verdi ve Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 3 saatlik oturumda son dönemdeki finansal dalgalanmalar ve uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yellen, "Eğer ekonomi hayal kırıklığına neden olursa, artışda daha yavaş bir yol izlenebilir" dedi.

Yellen, söz konusu finansal çalkantının resesyon tehlikesine neden olup olmadığının sorulması üzerine, “Belli bir resesyon riski her zaman var ve küresel finansal gelişmelerin ekonomiyi yavaşlattığını kabul ediyorum ancak ABD ekonomisinin geleceği hakkında prematüre yargılara varmaktan kaçınmalıyız” değerlendirmesini yaptı.

'Oynaklığın sebebi petrol ve Çin'

Küresel piyasalardaki volatilitenin (oynaklık) Çin’in döviz kuru politikasına ve petrol fiyatlarına ilişkin belirsizliklerden kaynaklandığını anlatan Yellen, buna karşın finansal şartlarda Fed’in para politikasında kayda değer değişikliğe sebep olacak derecede kötüleşmediğini dile getirdi.

Yellen, ayrıca Fed’in finansal gelişmeleri yakından takip ettiğinin altını çizerken, şu an böyle bir ihtiyaç bulunmamasına rağmen eğer gerekirse artırıma gitmek yerine aksini yapabileceklerini söyledi.

'Ekonomi, dalgalanmalarla baskılanıyor'

Fed Başkanı, ABD ekonomisinin birçok açıdan normale yakın olduğunu, işsizlik oranının tam istihdamla uyumlu seviyelere düştüğünü ve enflasyonun yüzde 2’nin altında olmasına karşın yatay seyrettiğini kaydetti.

Öte yandan, oranların halen normalin çok daha altında olduğuna dikkati çeken Yellen, “Ekonominin yüzde 2 civarında büyümeye ulaşması için yedi yıl boyunca, federal fonlama ve enflasyon oranlarını hem nominal hem reel bazda olağanüstü derecede düşük tutmak zorunda kaldık. Ekonominin durumu bu açıdan normal değil, finansal ve ekonomik dalgalanmalarla baskılanıyor” diye konuştu.