Küresel piyasalarda düşüş sürüyor

Azalan enerji fiyatları küresel piyasalarda düşüşe neden oluyor.

Küresel piyasalarda düşüş sürüyor
Küresel piyasalarda düşüş sürüyor
GİRİŞ 09.02.2016 09:42 GÜNCELLEME 09.02.2016 09:42

Küresel piyasalarda, enerji fiyatlarının düşmesi finans sistemine yönelik endişeleri arttırıyor. Bu da güvenli liman arayışını tetikliyor. Pay piyasalarında ise sert düşüşler görülüyor.

ABD borsaları değer kaybetti

ABD'de geçen hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında başlayan düşüş, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enerji ve finans sektörünü negatif etkileyeceği beklentilerinin artması ile hızlanarak devam ediyor. Dow Jones endeksi yüzde 1,10, S&P 500 endeksi yüzde 1,42 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,82 değer kaybetti.

Analistler, yarın ve sonraki gün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın, Kongre'de yapacağı sunumun piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini, bugün ise toptan eşya stokları ve açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa'da sert düşüşler görüldü

Avrupa tarafında, özellikle dev enerji şirketleri ve buna bağlı olarak finansal sistemin, düşük petrol fiyatlarından kötü etkileneceğine yönelik yorum ve spekülasyonların artması, pay piyasalarında sert düşüşlere yol açıyor. Dün, gün içinde 1,1087'ye kadar gerileyen avro/dolar paritesi 1,12 seviyelerinde dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,30, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,71 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,20 değer kaybetti.

Çin borsası kapalı

Asya'da, Çin ve Hong Kong'da piyasaların, Çin yeni yılı nedeniyle kapalı olmasına karşın Japonya pay piyasalarında bugün satış baskıları etkisini artırdı ve Nikkei 225 endeksi, günü yüzde 5,40 düşüşle tamamladı.

Yurt içinde neler oluyor?

Yurt içinde, küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle döviz kurları yükseldi, BIST 100 endeksi ise yüzde 2,96 azalışla 72.005 puandan kapandı.

Analistler, dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ile azalan petrol fiyatlarının enerji ve finans şirketleri üzerinden tüm piyasaları olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, bunun da daha az riskli görülen varlık alımlarını tetiklediğini vurguluyor. Bu etkiyle altın ve gelişmiş ülke tahvillerine yatırımcı ilgisinin arttığını dile getiren analistler, BIST 100 endeksinin 72.000 desteğinin kırılması durumunda 70.000 ve 68.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.