Petrol şirketlerine bir şok da Obama'dan

ABD başkanı Obama, petrol şirketlerinden varil başı dolar almayı planlıyor.

Petrol şirketlerine bir şok da Obama'dan
Petrol şirketlerine bir şok da Obama'dan
GİRİŞ 05.02.2016 17:00 GÜNCELLEME 05.02.2016 17:00

ABD Başkanı Barack Obama, temiz ulaşım ve enerji yatırımlarının finansmanı için petrol şirketlerinden ürettikleri her varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını teklif edecek.

'Vergi gelişim için' dedi

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın haftaya açıklayacağı 2017 bütçe teklifinin "21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi" projesi altında 300 milyar doları aşan altyapı yatırımı öngördüğü ve bunların maliyetini karşılamak amacıyla petrol şirketlerine vergi getirilmesinin planlandığı bildirildi.

Petrol şirketlerinin ürettikleri her varil başına 10 dolar vergi ödemesinin, Amerika’nın temiz ulaşım yatırımlarını yüzde 50 artıracağı kaydedilen açıklamada, söz konusu verginin ayrıca temiz teknolojilere yönelik inovasyonu teşvik edip, ulaşım sisteminin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacağı savunuldu. 

'Sera gazından petrol sorumlu'

Ülkedeki ulaşım sektörünün toplam sera gazı salınımının yüzde 30'undan sorumlu olduğu bildirilen edilen açıklamada, "Ulaşım sistemimize yeni bir yaklaşım getirmemiz, fosil yakıtlarına bağımlılığımızın ve karbon kirliliğinin azaltması ile iklim değişikliğinin etkilerine karşı direncimizin artırılmasını sağlarken, ürünlerin piyasaya daha hızlı ulaşmasına, taşıma seçeneklerinin çoğaltılmasına, sürücüsüz arabalar gibi yeni teknolojilere entegre olunmasına yardımcı olabilir" ifadelerine yer verildi. 

Cumhuriyetçiler karşı

Öte yandan, son 2 yılda yüzde 70'a yakın değer kaybeden petrol fiyatları yüzünden zor günler yaşayan petrol şirketleri, Obama'nın önerisine şiddetle karşı çıktı.

ABD Petrol Enstitüsü Başkanı Jack Gerard, yaptığı açıklamada, "Beyaz Saray, Amerikalıların petrole yeteri kadar harcama yapmadığını düşünüyor ki fiyatları galon (3,8 litre) başına 0,25 dolar yükseltebilecek bir vergi öneriyor. Bu öneri, düşük petrol fiyatlarından yararlanan tüketicilere zarar verecek, istihdamı düşürecek ve ABD'nin küresel enerji lideri olmasını engelleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Obama'nın önerisi Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından da adeta topa tutulurken, Demokratların sessiz kalması dikkati çekti.

Bloomberght