Rusya ekonomisi için korkunç senaryo

Petrol fiyatların düşük devam etmesi, Rusya'nın sakladığı fonları da harcamasına neden olabilir.

Rusya ekonomisi için korkunç senaryo
Rusya ekonomisi için korkunç senaryo
GİRİŞ 29.01.2016 14:47 GÜNCELLEME 29.01.2016 14:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Petrol fiyatları son günlerde artış gösterse de, daha öncesi çok hızlı düşmüştü. Buna rağmen Credit Suisse, petrol fiyatlarının yine de dibi görmediğini söylemişti. İsviçreli finans kuruluşu, ilk çeyrek için Brent petrol tahminini 51.25 dolardan 29.25 dolara, ABD petrolü içinse 47.50 dolardan 30 dolara indirdi. Bank of America Merill Lynch, Barclays, HSBC ve Citi de bu yıl için petrol beklentilerini aşağı yönlü revize eden kurumlardan.

Elbette bu tahminler, hali hazırda petrol fiyatlarından ağır darbe yiyen Rusya için pek iç açıcı değil. Aynı durum Kazakistan için de geçerli. 

RUSYA SAKLADIĞI FONLARI TÜKETEBİLİR

Rusya ve Kazakistan, dağılan Sovyetler Birliğinin en büyük iki petrol üreticisi. Her ne kadar fiyatlardan sarsılmış olsalar da, analistlere göre iki ülke de kısa vadede kendilerini koruyacak önemli unsurlara sahip. Ancak, petrol fiyatları, yukarıda saydığımız finans kuruluşlarının tahmin ettiği gibi düşük kalmaya devam ederse, her iki ülkede bu durumdan rahatsız olabilir. Rusya yaklaşık 18 ay boyunca bütçe açığını kapatmak için tasarlanmış kötü günler için saklanan fonları tüketebilir. Ayrıca, Batı'nın uyguladığı yaptırımlar sebebiyle Rusya'nın dış kaynaklara ulaşımı kısıtlı.

KAZAKLAR BASKI ALTINDA

Hem Rusya hem Kazakistan'da para birimindeki düşüş, devletin bankacılık sektörü ve dolar cinsinden borcu yüksek diğer büyük şirketlere desteğini artırmak için devreye girebileceği anlamına geliyor. Oysa, genelde bir çok Rus petrol üreticisi mevcut fiyatlarda hala karlıyken, Kazak üreticiler büyük baskı altında bulunuyor. Devlet petrol şirketinin borsaya kote olan iştiraki KazMunaiGas Exploration Production, ana üretim ünitesinin başa baş noktasının 65 dolar olduğunu söylüyor.

Bloomberght, Haber7

YORUMLAR 6
  • uğur 8 yıl önce Şikayet Et
    Peroldeki düşüş planlıda olsa orta vadede zaten bu fiyatlara gelecekti ortaya çıkan rusya faktörü süreci 1-2 yıl hızlandırdı geleceğin enerjisi elektriktir 5-10 yıl içinde elektrikle çalışan araçla piyasaya hakim olacak peki ruslar, araplar hatta abd bugün satamadığı petrole o zaman müşteri bulamayacak fiyatların düşüşünün asıl nedeni bu enerji değişimidir
    Cevapla
  • recep 8 yıl önce Şikayet Et
    Belki haklısınız ama tamamen ortadan kalkmaz, sadece piyasanın %50 si kullanır, çok ileri düzeyde %75 e çıkar ama biz görmeyiz. Yakıt ile elektirğin gücü bir olamaz.
    Cevapla
  • TRSavaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Dengeler Ters - Düz
    Cevapla
  • Şahin Savaşçı 8 yıl önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan mı düşük petrol fiyatlarıyla ESED'e destek verdiği için Rusya'yı cezalandırıyor? Niye fiyatlar düşük? Çünkü ESED'e desteği çekmesi karşılığında Rusya'ya iyi öneriler sunmuştu Arabistan Kralı. Dinlemeyince mi Rusya'yı bitirmek istedi? Biri anlatsın.
    Cevapla
  • isa 8 yıl önce Şikayet Et
    evet dostum vede iranın toparlanmasını istemedigi için yaptı. cok da iyi oldu
    Cevapla
  • gurbetçi 8 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve Kazaklar hak ettiler bunu daha beter olsunlar inşallah. Müslümanları öldürmek nedir bilsinler. ha öldürdü ha destek verdi bizde kazakları bizden sanırdık ama ucaktan sonra ne mal oldukları ortaya çıktı. Allah bildiği gibi yapsın böylelerini.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle