Azeriler 'tekelciliği' gözüne kestirdi

Azerbaycan'ın dalgalı kura geçmesi, dolar karşısında manatın düşmesine neden olmuştu. Azeriler şimdi yaralarını sarmaya çalışıyor.

Azeriler 'tekelciliği' gözüne kestirdi
Azeriler 'tekelciliği' gözüne kestirdi
GİRİŞ 29.01.2016 11:47 GÜNCELLEME 29.01.2016 12:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Azerbaycan'ın 21 Aralık 2015'te dalgalı kur sistemine geçmesinin ardından, ulusal para birimi manatın dolar karşısında yaşadığı büyük kayıp sonucunda ortaya çıkan sıkıntıların giderilmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor. Bakü yönetiminin "devlet tasarrufu" ve özelleştirme programının yanı sıra, ekonomideki tekelciliği de kırmak amacıyla harekete geçtiği belirtildi.

HEDEF TEKELCİLİĞİ YOK ETMEK

Bakü merkezli Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi (CESD) Başkanı Vügar Bayramov, Azerbaycan hükümetinin, ekonomik gelişimin önündeki en büyük engellerden birisi olan tekelciliği ortadan kaldırmak için hareket geçtiğini söyledi.

İthalatta tekelin tamamen ortadan kaldırılması için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatlarının bulunduğunu anlatan Bayramov, "İthalatta tekelin ortadan kaldırılması dış ticaretin liberalleşmesinde önemli rol oynayacaktır. Dış ticaretin liberalleşmesi ise hem ithalat hem de ihracatın önündeki yapay engellerin ortadan kaldırılması açısından büyük önem arz etmektedir. Tekelin ortadan kaldırılmasının tüketici pazarına da olumlu etkisi olacak. İthalat tekelinin kaldırılması tüketici fiyatlarının pazar tarafından düzenlenmesini sağlayacaktır" dedi.

RUHSAT HARCI UYGULAMASI

Hükümetin ticari ruhsatlandırma süreciyle ilgili attığı adımları da değerlendiren Bayramov, yeni ruhsatlandırma prosedürlerinin ülkedeki girişimciler için teşvik edici olacağını belirterek, "Ruhsatlandırma sürecindeki bir defaya mahsus ruhsat harcı uygulamasına geçişle girişimcilerin harcamaları azalmış olacak. Bunun yanında elektronik ruhsatlandırma sistemiyle bürokratik engeller ortadan kalkacak, merkezdeki girişimcilerin yanı sıra kırsal bölgedeki girişimcilerin ruhsat elde etme süreçleri de hem daha hızlı hem de daha ekonomik hale gelecek" ifadelerini kullandı.

'DÜŞEN PETROL EKONOMİK REFORMLARI HIZLANDIRIR'

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Uzmanı Doç. Dr. Vusal Gasımlı da "Düşen petrol fiyatları ekonomik reformları hızlandıracağı için avantaj olarak görülebilir" değerlendirmesinde bulundu. Gasımlı, şöyle devam etti:

"Azerbaycan ekonomisi yeni uzun dönemli bir denge seviyesi oluşturma sürecinde ilerliyor ve ekonomide yaşanan şok etkileri daha çok ülke dışından kaynaklanıyor. Bu bağlamda, düşen petrol fiyatlarının Azerbaycan ekonomisi için bir problem olarak değil, aksine ekonomik reformların daha hızlı yapılması için bir fırsat olarak görülmesi gerekmektedir."

Bakü hükümetinin asıl hedefinin petrol dışı endüstriyi geliştirerek, düşen petrol fiyatları nedeniyle yaşanan ekonomik zararı kademeli olarak tazmin etmek olduğu belirtiliyor, Azerbaycan'da 21 Aralık 2015'te dalgalı kur sistemine geçilmesinin ardından ulusal para birimi manat, dolar karşısında yüzde 47,63 değer kaybetmişti.

YORUMLAR 2
  • türk milleti 8 yıl önce Şikayet Et
    azeri diye bir millet yok, azerbaycan türkü demeliyiz
    Cevapla
  • gurbetçi 8 yıl önce Şikayet Et
    kardaşa yardım ederiz inşallah. onlarda herzaman bizim yanımızdalar.
    Cevapla