Türkiye üzerinden doğalgaz dünyaya açılacak

Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak Kürt gazı, Rusya'ya bağımlılığımızı azaltırken, Kuzey Irak'a trilyonlar kazandıracak.

Türkiye üzerinden doğalgaz dünyaya açılacak
Türkiye üzerinden doğalgaz dünyaya açılacak
GİRİŞ 03.01.2016 16:56 GÜNCELLEME 03.01.2016 16:56
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküplük gaz ihtiyacının büyük bir bölümümü karşılayan Rusya ve İran’ın Suriye’yi bahane ederek cephe oluşturmalarının en büyük sebebinin Kürt gazı olduğu ortaya çıktı. Zira Kuzey Irak topraklarındaki gaz ve petrol rezervlerinin pazara sunulabilmesi durumunda trilyon dolarla ifade edilecek bir zenginliğin bölgeye taşınacağı hesaplanıyor.

Dar çerçevede dile getirilen rakam ise Kuzey Irak’ta kişi başına düşen gelirin 100 bin doları aşması. Kürt gazının dünyadaki gaz rezervlerine göre çok fazla artısı bulunurken, gazın uluslararası pazara inmesi için en uygun rota Türkiye.  

Engin Şenol'un haberine göre; hava sahası ihlali nedeniyle düşürülen uçaklarından sonra, krizi derinleştirmek için her türlü algı yöntemini uygulayan Rusya, bu gelişmelerden dolayı büyük kaygı içinde. Rusya, Türkiye’nin Kuzey Irak Doğalgaz Projesi’ndeki kararlılığı görünce Türk Akımı Boru Hattı ile ilgili kapılardan birini açık bıraktı.

Bunu da bizzat Putin’e çok yakın bir isim olan Rusya Enerji Bakanı Novak yaptı. Bakan Novak, 28 Aralık 2015’te Russiya 24 Televizyonuna yaptığı açıklamada, “Türk Akımı Boru Hattı ile ilgili müzakerelerin tekrar başlaması ihtimal dışı değil” diye konuştu.

Kürt gazının avantajları

İşletilmeye hazır

Çok önemli petrol ve gaz sahalarına sahip en son bölge

Mevcut rezervin çok üstünde doğal gaz yapılarının varlığı

Düşük üretim maliyeti

Lojistik avantaj

Hızla gelişen ilişkiler

Güvenli kaynaklar

Yeni petrol ve doğalgaz hatlarının gerekliliği

Demirtaş’ın destek verdiği hendek savaşlarının amacının Kürt gazı projesini engellemek olduğu ortaya çıktı.

İSRAİL'DEN 'GAZI BİZ VERELİM' ÇAĞRISI

Kürt gazı ile iglili kararlı adımlar atılırken, bu projeyi baltalamak için her türlü terörü canlandırmaktan geri kalmayan PKK ile kararlı bir mücadele sürerken ilginç bir yumuşama haberi Ortadoğu’dan geldi.

İsrail-Türkiye arasında Mavi Marmara krizi ile kopan ilişkileri Akdeniz ve Kürt gazı ısıttı. Bu durumda İsrail’in Akdeniz’de bulduğu 1 trilyon metreküplük gaz rezervinin batıya taşınmasındaki arayışının etkisi olduğu kesin.

İsrail, ilk planda üreteceği 30 milyar metreküp gazını 550 km’lik bir boru hattıyla Mersin’e indirmeyi planlıyor.

10 milyar metreküp gaz Türkiye’de kalırken 20 milyar metreküp gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması planlanıyor. İsrail gazı Rus gazına göre çok daha ucuz ve 1000 metreküpü 199 dolar olarak belirlendi.  

KAYNAK: BUGUN.COM.TR
YORUMLAR 24
  • abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    ırakta kürtler biran önce şu referandumu yapsın, ve akıllar berrak olsun..Yola devam
    Cevapla
  • soru işareti 8 yıl önce Şikayet Et
    şimdi de kürt gazı diye bunu mu empoze ediyorsunuz. ırak gazı
    Cevapla
  • Gaz peşinde 8 yıl önce Şikayet Et
    Rusya boş yere orada yığınak yapmıyor. Suriye bahanesyle girdiği Ortadoğunun tek hakimi Olmak istiyor gaz ve petrolü kendi egemenliği altına almak istiyor
    Cevapla
  • aydın 8 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın derdi anlaşılıyor.Türkiye kürt gazından da israil gazından da iyi para kazanır.İsrailin türkiyenin şartlarını kabul etmesi gerekiyor.Azeri ve türkmen gazını da ihmal etmemek zaruri...En büyük pazar avrupa..ve yol türkiyeden geçiyor.
    Cevapla
  • misoo 8 yıl önce Şikayet Et
    iyide kardeşim adamlar dibimizde doğalgaz buluyor sonra bize satıyor. Ben böyle işin. Yapılması gereken akdenizde doğalgazı bulup kendimiz çıkartmalıyız. İşte o zaman kimseye gebe kalmayız ve uçuşa geçeriz. Dışa bağımlı olmayınca ne olur ?? yok gazımızı kesecekler yok fiyat artışı erdi ortadan kalkar. Acilen !!! bizimde doğalgaz bulmamız ve çıkartmamız lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle