DAEŞ, Putin ve Esad'dan akaryakıt ittifakı

DAEŞ petrolünü Esad’ın işleyip kârın Rusya ile paylaşmasının ardından Suriye’de benzin ve motorin fiyatları 6.5 TL’ye kadar çıktı.

DAEŞ, Putin ve Esad'dan akaryakıt ittifakı
DAEŞ, Putin ve Esad'dan akaryakıt ittifakı
GİRİŞ 30.11.2015 11:20 GÜNCELLEME 30.11.2015 11:20

Terör örgütü DAEŞ, Esad ve Rusya’nın akaryakıt ittifakı, ABD Hazine Bakanlığı’nın kararıyla belgelenirken, söz konusu ittifakın Suriye’de tatlı akaryakıt kazancını paylaştığı belirtiliyor.

Birkaç yıl öncesine kadar dünyanın en ucuz akaryakıtının satıldığı Suriye’de, Esad’ın DAEŞ’ten aldığı petrolü işleyerek piyasaya sürmesi ve kârı Rusya ile paylaşması nedeniyle Suriye’de benzin ve motorin fiyatlarının fırladığı kaydediliyor. Suriyeliler, kendi ülkesinde 6.5 Türk Lirası’na fırlayan benzini almakta zorlanınca, çareyi Türkiye’de buldu. Türkiye’nin sınır illerinden Suriye’ye yasal yollarla akaryakıt ihracatı başladı. 

YASAL YOLLARDAN

Örneğin Gaziantep’te 95 oktan kurşunsuz benzinin litre satış fiyatı 4.43 liraya satılırken, motorinin litre satış fiyatı ise 3.75 liraya Gaziantep’ten alınan bir ürün yüzde 50’nin üzerinde bir rakamla Suriye’deki şehirlerde alıcı bulabiliyor. Bu durum sınır illerindeki istasyonların akaryakıt satışlarını katladı. Hatay’da yedi aylık dönemdeki motorin satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artış gösterirken, Kilis’te aynı dönemdeki artış oranı yüzde 68 oldu. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak gibi sınır illerinin tamamında aynı dönemdeki motorin satışında yüzde 30’un üzerinde artış meydana geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre yedi aylık dönemde Kilis’te 2014 yılının yılın aynı dönemine göre benzin satışları yüzde 30 arttı. Enerji uzmanları Suriye’den özellikle motorin (mazot) talebi geldiğine dikkat çekerek bu talebin de tamamiyle yasal yollarla süren bir ihracat faaliyetine dönüştüğünü dile getiriyor.

GELİR 3 MİLYON $

Hem Irak hem de Türkiye’deki istihbarat birimlerinin yaptığı tespitlere göre DAEŞ petrolünün uluslararası piyasalara satışında ana rolü Esad ve ona bağlı yerli ve yabancı işadamları üstleniyor. Petrol ticaretinin önemli bölümünü Suriye’nin Rakka şehrinden çıkarılan petrolün oluşturduğu belirtiliyor. Petrol kuyularından elde edilen günlük gelirin ise 2-3 milyon dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

KAYNAK: STAR