ABD de Türkiye'yi haklı buldu

Türkiye ile Rusya arasında düşen uçak nedeniyle gerilen ilişkilerde, şimdi de "kaçak IŞİD petrolü" sorunu başgösterdi.

ABD de Türkiye'yi haklı buldu
ABD de Türkiye'yi haklı buldu
GİRİŞ 26.11.2015 15:32 GÜNCELLEME 26.11.2015 15:32
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta kontrol altında tuttuğu bölgelerden çıkardığı petrolü yasadışı yollardan Türkiye'ye sattığı iddiasına yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD petrolünün asıl alıcısının Suriye'deki Beşar Esad rejimi ve "o rejimin destekçileri" olduğunu söyledi. 

ABD Hazine Bakanlığı'nın yayınladığı son resmi rapor da Başbakan Erdoğan'ın "IŞİD petrolünü Esad rejimi satın alıyor" iddialarını doğrular nitelikte. 

ERDOĞAN: "DEAŞ PETROLÜNÜ BİZE DEĞİL, ESAD'A SOR..."

Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada, iddiayı gündeme getiren Putin'in adını anmadan, şöyle konuştu;

"Diyorlar ki, Türkiye DEAŞ'den petrol alıyor. Yazıklar olsun. Türkiye'nin petrolünün de, doğalgazını da aldığı yerler bellidir. Bu iddiayı ortaya atanlar ispatla mükelleftir."

Erdoğan, IŞİD petrolünü alanın Suriye rejimi olduğunu ise, şu sözlerle ifade etti;
"DEAŞ çıkardığı petrolü Esad'a satıyor. Parayı da oradan alıyor. Para kaynağı da belli. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. IŞİD'in finans gücünün ardında bir yere aranacaksa Esad rejimi olmalıdır. DEAŞ petrolünü bize değil, Esad'a sor. "

PUTİN ÖNCE İDDİAYI ORTAYA ATMIŞ, ARDINDAN AÇIKÇA TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMIŞTI

IŞİD'in petrolünü yasadışı yollardan satın alan ülkeler konusunda Putin, öncelikle isim vermeden Türkiye'yi suçlamıştı. Putin, Antalya'da 10 gün önce düzenlenen G-20 zirve toplantısında, "IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bu ülkeler arasında G20 üyeleri de var" demişti. 

Putin, Suriye sınırında yaşanan uçak olayının ardından ise bu iddialarını sertleştirerek, Türkiye'yi isim vererek IŞİD petrolünü yasadışı yollardan satın almakla suçlamıştı. 
Putin, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin IŞİD'ten petrol aldığını öne sürerek, "Rusya, teröristlerin kontrolünde bulunan Suriye bölgelerinden Türkiye'ye yönelik kaçak petrol sevkiyatını epey zamandır tespit etmişti" demişti.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI'NIN SON RAPORU, "IŞİD PETROLÜ ESAD'A GİDİYOR" DİYOR

ABD Hazine Bakanlığı'nın IŞİD'e yönelik ambago konusunda kamuoyuna açıkladığı son rapor ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "IŞİD petrolünü Suriye'deki Esad rejimine gidiyor" açıklamasını doğrular nitelikte. 

ABD Hazine Bakanlığı'nın dünün tarihini taşıyan (25 Kasım 2015) son raporunda, Esad rejimi lehine yasadışı ticaret yapan dört kişi ve altı kuruluşu kara listeye aldığını açıkladı. 

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Kıymetler Kontrol Ofisi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, kara listeye alınanlardan birinin de, IŞİD'in çıkarttığı petrolün Suriye'deki Esad rejimine satılmasını sağlayan bir "aracı" olduğu açıklandı. 

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, Suriye hükümeti adına hareket eden George Haswani ve onun kontrolündeki HESCO adlı şirketin kara listeye alındığı belirtildi. Açıklamada, "Haswani, Suriye rejiminin IŞİD'den petrol satın almasına aracılık eden bir Suriye vatandaşıdır. HESCO ise, IŞİD kontrolü altındaki yerleşim yerlerinde, enerji üretimi alanında faaliyet gösteren bir Suriye mühendislik ve inşaat şirketidir" denildi. 

Açıklamada, Avrupa Birliği'nin de Haswani'yi Mart 2015'te kara listeye almış olduğu vurgulandı. 

YORUMLAR 6
  • Aziz 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra hak hukuk kalmadı. Kim kimi ezerse artik
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    hakli bulmasaydi sasardim zaten onun emirlerini yapmislar .
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Çok da tınnn.. haklı bulmuşmuş.
    Cevapla
  • hicabi 8 yıl önce Şikayet Et
    Kelin merhemi olsa once kendine surer. Once abd hakli olsun. Teksasin bagimsizligina onay versin. Bagimsiz teksas.
    Cevapla
  • QWX 8 yıl önce Şikayet Et
    türkiyeyi haklı bulsalar nolacak, Amerika her zamanki gibi türkiyeyi sattı. noldu? bu mesele türkiye ile rusya arasında dedi. yaff bizim bu ülke akıllanmaz, türkün türkten başka dostu yok, kendi başını kendin kaşıyacan. kendi silahımızı, füzemizi üretmek zorundayız.ha bu arada, amerikaya da bundan sonra ona göre davranmak lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle