Suudiler Çin rafinerilerine yöneldi

Suudi Arabistan'ın Çin'de bazı petrol rafinerilerini alması halinde, bu ülkelerin petrol arz ve talep güvenliğinin artacağı bildirildi.

Suudiler Çin rafinerilerine yöneldi
Suudiler Çin rafinerilerine yöneldi
GİRİŞ 07.10.2015 13:25 GÜNCELLEME 07.10.2015 13:25

Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Aramco'nun, Çin devlet enerji şirketi CNPC'nin sahip olduğu bazı petrol rafinerilerde pay almasına ilişkin gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, bunun gerçekleşmesiyle Suudilerin petrol arzını güçlendireceğini, CNPC'nin ise finansal ve enerji güvenliğinin sağlanabileceğini belirtti.

Londra'daki bağımsız araştırma kurumu Capital Economics Uzmanı Thomas Pugh, bu satın almayla Çin'in iç piyasasında giderek artan petrol talebini karşılayabileceğini ve düşük petrol fiyatları nedeniyle CNPC'nin artan borçlarını ödeyebileceğini söyledi.

Çin'in dünyadaki en büyük petrol ithalatçısı, Suudi Arabistan'ın ise dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olduğunu anımsatan Pugh, "Aramco, Çin'de rafineri satın alarak ham petrol ihracatı için güvenli bir kaynak oluşturmuş oluyor.

Böylece CNPC diğer satıcılar yerine Aramco'dan daha fazla petrol alacak, Suudi Arabistan da diğer petrol ihracatçısı ülkelerle daha az rekabet içinde olacak" dedi.

Çin'in Fujian eyaletindeki Xiamen Üniversitesi Enerji Araştırmaları Merkezi Direktörü Lin Boqiang da satın almanın gerçekleşmesi durumunda CNPC'nin petrol arz güvenliğini artıracağını ve likidite elde edeceğini kaydetti.

Boqiang, bu satın almanın, Aramco'ya Çin gibi büyük bir piyasada istikrar sağlayacağını ve Suudi Arabistan'ın rafineri sektörüne girmesinin ülkeye petrol piyasasında stratejik fayda sağlayacağını dile getirdi.

Aynı zamanda CNPC'nin yönetim kurulunda da bulunan Boqiang, Aramco'nun kaç tane petrol rafinerisini ne zaman, ne kadara satın alacağı hakkında ise yorum yapmadı.

Düşük petrol fiyatları nedeniyle Suudi Arabistan, krallık içinde de rafineri sektörünü geliştirmek için çalışmalar yapıyor.

KAYNAK: AA