Davutoğlu G-20 Ekonomi Bakanları'na seslendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Davutoğlu G-20 Ekonomi Bakanları'na seslendi
Davutoğlu G-20 Ekonomi Bakanları'na seslendi
GİRİŞ 05.09.2015 15:34 GÜNCELLEME 05.09.2015 15:34

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gençlerin istihdamı veya gençlerin işsizliğinin, en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, "Çünkü gençler, siyasi ve sosyal istikrarın kilididir. Bizim ülkelerimizde genç işsizliği kabul edilemeyecek kadar yüksek düzeyde. Bunun için kapsamlı bir strateji lazımdır, aynı zamanda stratejik uygulamalar da olmak durumundadır" dedi.

Davutoğlu, G-20 Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyayı "bütünleşmiş birlik" olarak görmek gerektiğini söyledi.

G20'nin sadece 20 ülkenin müzakere ettiği bir platform olarak kalmaması, küresel ekonomiye yön veren bir platform olması gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Biz düşük gelirli en az gelişmiş ülkelere bir atıfta bulunduk. Bugün eğer ileriye dönük olarak küresel ekonomiyi planlayacaksak, biz küresel ekonominin bütün unsurlarını işin içerisine katmak durumundayız" dedi.

Davutoğlu, G20'de alınan kararların diğer ülkeleri de etkilediğini ifade ederek, "Dolayısıyla bizler o diğer ülkeleri de dinlemeli, o ülkelerin de sıkıntılarını, önceliklerini de göz önünde bulundurmalıyız. Özellikle düşük gelirli az gelişmiş ülkelerin... Küresel olarak bir sahiplenme, bir aidiyet yaratmak istiyorsak, küresel ekonominin bütün potansiyelini göz önünde bulundurmalıyız" ifadelerini kullandı. 

"Toplumun bütün katmanları, bütün ekonomik kararların ve süreçlerin ortağı olmalıdır" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin önceliği olan gençler, kadınlar, enerji ve çalışma konusuna atıfta bulunduklarını, bunların hepsinin makroekonomik çalışmalara katılması gerektiğini bildirdi. 

Maliye ve çalışma bakanlarının ortak bir toplantı düzenlediklerini anımsatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu çok memnuniyet verici. Eğer biz ülkelerimizde kitlelerin sıkıntılarını göremiyorsak, mesela işsizlikle alakalı, sadece hazırlayacağımız makroekonomik politikalar ekonomimizin geleceğine merhem olamaz. İşte bu nedenle KOBİ dediğimiz yapı bizim için ana referans noktasıdır, küçük ve orta boy işletmeler. Burada KOBİ'ler toplumun farklı segmentleri arasında bir köprü vazifesi görür. Burada sadece hiyerarşik bir yaklaşım yoktur ekonomide. Mutlaka yatay düzlemde de bunların dağılmış olması gerekir toplumun bütün segmentlerine."

- "Süreç odaklı olmaktan ziyade sonuç odaklı olacağız"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığının süreç odaklı olmaktan ziyade sonuç odaklı olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Elbetteki süreç de önemlidir, çünkü süreçler bize müzakerelerde bazı dinamizm noktaları kazandırır ama diplomatik müzakereler olsun, ekonomik müzakereler olsun, eğer siz çok mikro konularda ayrıntılara girerseniz sonu gelmez bir müzakere süreci içerisinde kendinizi kaybedersiniz. Böyle olunca da momentum kaybedersiniz ve sonuçlara da odaklanmaktan uzaklaşırsınız, dolayısıyla sonuç odaklı olmak çok önemlidir. Bu süreçlerin mutlaka sonuç vermesi gerekir."

G20'nin 15-16 Kasım'daki Antalya Zirvesi için zemin hazırlanmasından ve belli konularda kararlar alınmasından dolayı herkese müteşekkir olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Yapısal uzun vadeli planlama, entegre küresel ekonomi, toplumun bütün segmentleriyle paylaşım ve sonuç odaklı olmak. Bu 4 tane ilke elimizde olduğu zaman 3 tane operasyonel ilke de ortaya çıkıyor. Biz bunlara üç tane 'I' harfi diyoruz İngilizce'de. 'Uygulama, kapsayıcılık ve yatırım.' Bu üç tane 'I'nın benimsenmesi beni çok mutlu etti. Şimdi artık ortak bir terminolojik sütun oldu, ayak oldu bizim toplantılarımıza 9 aydan bu yana. Umuyorum ki zirve toplantısına kadar geçen süre zarfında, önümüzdeki 3 ayda da bu devam edecek" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Uygulama, yatırım ve kapsayıcılık"

İlk önceliğin "uygulama" olduğunu belirten Davutoğlu, "Bazı kilit alanlarda uygulamada önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Burada, Brisbane'de mutabık kalmış olduğumuz bazı konuları uyguluyoruz. Mali düzenleme gündemi, matrah aşılması ve kar kaçırma ile mücadele konuları. Bunların hepsi G20 alanında, G20 ülkeleri içerisinde çalışılıyor. İyi haberlere rağmen 2010 IMF kotası ve hükümet reformlarının uygulanmasında bazı sıkıntılar var ama ABD idaresinin bu noktada taahhüdü var bu uygulanacaktır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, ikinci öncelikleri olan "yatırım"la ilgili de ülkelere özgü yatırım stratejileri olduğunu ifade ederek, "Sizlerin sayesinde önemli adımlar attık, bu çabalara ulaşma noktasında ve daha da ileriye doğru gidebilmek için önümüzdeki bir kaç ay içerisinde daha da fazla çalışacağımızı düşünüyorum. Şunun da altını çizmek istiyorum; bu alanda yapılan çalışmalar, bizim ülkelerimizin proje planlamalarını, hazırlıklarını ve karar alma mekanizmalarını çok kolaylaştırmıştır. Bunlar için teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu. 

Dünya KOBİ Forumu ve küresel altyapı merkezinin hayata geçirilmesinin önemli kazanımlardan olduğunu aktaran Davutoğlu, Dünya KOBİ Forumu'nun farklı ülkelerin KOBİ'lileriyle kilit siyasi alıcılar arasında bir köprü vazifesi göreceğini belirtti. 

Başbakan Davutoğlu, üçüncü öncelik olan "kapsayıcılık"la ilgili ise özellikle en az gelişmiş ülkelerin kalkınmaya ilişkin sıkıntılarını gündeme alarak, çok sektörlü bir bakış açısıyla ele almayı taahhüt ettiklerini hatırlattı.

G20 kalkınma çalışma grubunun yaptığı çalışmalarda bunun önemli faydalarını gördüklerini söyleyen Davutoğlu, şunları aktardı:

"Kalkınmakta olan ülkelerin, kendi kalkınma gündemlerine bizim yapmış olduğumuz tavsiyeleri almaları da bir başarıdır. Kadınların ve gençlerin istihdamı kapsayıcı büyüme için çok önemlidir. Gençlerin istihdamı veya gençlerin işsizliği, gündem maddelerimizin en önemlilerinden bir tanesidir. Çünkü gençler, siyasi ve sosyal istikrarın kilididir. Bizim ülkelerimizde genç işsizliği kabul edilemeyecek kadar yüksek düzeyde. Bunun için kapsamlı bir strateji lazımdır, aynı zamanda stratejik uygulamalar da olmak durumundadır. G20 çalışma bakanları daimi olarak iş gücü piyasasının dışında kalma riski olan genç insanların miktarını yüzde 25 azaltma konusunda bir taahhütte bulunmuştur, bu önemlidir."

- "Önemli olan nitelikli istihdam"

Başbakan Davutoğlu, sadece istihdam yaratılmasının yeterli olmayacağını dile getirerek, yaratılan istihdamın da nitelikli olmasına dikkati çekti. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yeni yaratılan iş sayısı önemlidir ama büyümenin eşitlik içerisinde olması gerekir ve bu büyümeden, toplumun her sektörü payını almalıdır. Bu niceliksel hedef bize fayda sağlayacaktır ve bizim genç insanlarımıza daha iyi istihdam şartları ortaya koyacağız diye düşünüyorum. Eğitim alanında yapılacak olan çalışmalar da buna katkıda bulunacaktır. G20 sadece bugünün sıkıntılarına eğilmiyor, aynı zamanda gelecek nesillerinde sıkıntılarına eğiliyor, bu da bunun bir göstergesi."

Toplumun bütün katmanlarını, dünyanın bütün ekonomilerini kapsayabilen ve uygulamakonularında çok iyi işleyen bir mekanizmalarının olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Yatırım büyümenin kaynağıdır. Bu da Türkiye dönem başkanlığının ana gündem maddesi olmaya devam edecek, zirve toplantısında da bunu göreceğiz. Ben bu 3 öncelik alanında başarıya ulaşmış olduğumuzu görmekten dolayı mutluyum. En azından Antalya Zirvesi için bir çerçeve çizmiş olduk. Hepinize ben bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Aidiyet şuurunuz için, G20 hedeflerini benimsediğiniz için, Türk dönem başkanlığının önceliklerine bağlı kaldığınız için ve sadece kendi uluslarınız için değil, küresel toplum için, insanlık için, çok çalıştığınız için, sürdürülebilir bir kalkınma, dengeli bir gelir paylaşımını dünyanın dört bir yanında hasıl etmeye çalıştığınız için çok teşekkür ediyorum."

KAYNAK: AA