Kuzey Irak'tan sürpriz: Türkiye ile anlaştık

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, petrol ihracatı konusunda Ankara ile anlaşma sağlandığını söyledi.

Kuzey Irak'tan sürpriz: Türkiye ile anlaştık
Kuzey Irak'tan sürpriz: Türkiye ile anlaştık
GİRİŞ 10.07.2015 16:01 GÜNCELLEME 10.07.2015 16:02
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Irak Parlamentosu Petrol ve Enerji Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, Kürdistan Bölgesi’nin 1 Temmuz itibarıyla Irak Petrol Ajansı SOMO’ya petrol göndermeyi durdurduğunu belirtti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin artık direkt olarak petrol ihraç ettiğini belirten Arez Abdullah, “Bunun kurumsallaşması, ülkenin bölünmesine doğru ilk fiili adım anlamına gelir” dedi.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynakları Bakanlığı, Kerkük’ten günlük 149 bin varil ve diğer bölgelerden ise günlük 450 bin varil petrol satışı gerçekleştiriyor.

Dizayi: Ankara'dan söz aldık

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, petrol alıcıları olduğunu ve ihracatın şeffaf bir şekilde gerçleştirilerek, paranın Kürdistan Bölgesi’ne geri döneceği belirtti.

Erbil’in, petrol ihracatına engel olunmayacağı konusunda Ankara’dan söz aldığı ifade ediliyor.

Dizayi, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti Türkiye’yle bir anlaşma imzalamıştır. Türkiye’nin yeni hükümeti de bu anlaşmaya bağlı kalacaktır. Ayrıca siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere bütün alanlardaki ilişkiler olduğu gibi devam edecek” dedi.

Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, son altı ayda Kerkük’ten 76 milyon 639 bin 881 varil petrol ihraç edildi. Bir varil petrol 54 dolardan hesaplandığında, toplam gelir, yaklaşık 4 milyar 140 milyon dolara tekabül ediyor.

KAYNAK: RUDAW
YORUMLAR 8
  • ufuk 8 yıl önce Şikayet Et
    Bumerang gibi, gene Türkiyeyi vuracaklar ilerde...
    Cevapla
  • 1453 8 yıl önce Şikayet Et
    hükümet avuçlarının içinde akrep büyütüyor.şimdilik akrep güçsüz ve himmete muhtaç olduğu için sokmuyor az güçlensin ilk zarar vereceği ülke Türkiye olacak.ıraktan bağımsızlığını kazansın ozaman onu besleyenlr ne kadar büyük bir hata yatıklarını anlayacaklar
    Cevapla
  • tevfik 8 yıl önce Şikayet Et
    hatalı düşünüyorsun.kürt halkının tamamını pkk lı diye değerlendirme sünni islam olarak etrafımızda güveneceğimiz tek halk topluluğu kuzek ıraktaki kürtlerdir.Etrafımız şii ve terörüst gruplar varken kürt ve türk halklarının uzlaşmasından başka yol yoktur.
    Cevapla
  • kamil 8 yıl önce Şikayet Et
    musul ve kerkük türkiyeye ait.türkiye kendi petrolune para ödüyor
    Cevapla
  • emine 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olur inşallah.sınırdaki kavgaların bir yönüde bu değil mi?
    Cevapla
  • newlook 8 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle