''Hayır'' kararı piyasaları vuracak!

Yunanistan’daki referandumun gece yarısı gelen kesin sonucu başta euro olmak üzere bir çok piyasa aktörünü derinden etkileyecek.

''Hayır'' kararı piyasaları vuracak!
''Hayır'' kararı piyasaları vuracak!
GİRİŞ 06.07.2015 08:26 GÜNCELLEME 06.07.2015 08:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yunanistan’daki referandumdan çıkan ‘Hayır’ kararı Güney Avrupa ülke bonoları başta olmak üzere bono piyasalarını vuracak, faizleri yükseltecek. Komşu’nun Euro Bölgesi’nden çıkma olasılığı euroyu düşürecek.

Vatan Yazarı Ali Ağaoğlu, Yunanistan'daki referandumdan ''Hayır'' çıkması ile birlikte oluşacak olası senaryoyu kaleme aldı...

EURO NE OLUR?
 
Referandum sonrası ilk aşamada Güney Avrupa ülke bonoları başta olmak üzere bono piyasalarını vuracaktır.

Yunan bonoları “iflas” fiyatlamasına yakınsayacak, ha keza diğer sorunlu ülke tahvil faizleri artacaktır. Komşu’nun “Euro Bölgesi’nden çıkma (Grexit)” olasılığı artacağından euro ilk aşamada bundan olumsuz etkilenecektir.

Cuma günü 1.1094 seviyesinden kapanan ‘euro’nun “boşluklu” bir açılışla referandum kararı sonrasında gördüğü 1.0954 seviyelerine kadar gerilemesi olasılığı yüksek. Eğer bu kez bu seviye korunmazsa 1.0790 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Euronun son zamanlardaki “dirayetli seyri” bu olasılığın düşük olduğunu söylüyor.
 
Eğer 1.0950’ler görülür ve gün içinde boşluk kapanacak olursa; anlayın ki geçtiğimiz haftanın son gününde IMF’nin “Yunanistan’ın kurtulması için 50 milyar euroluk borcunun silinmesi gerekir” önermesi tam olmasa da kısmen hayata geçecek demektir.
 
Tsipras’a bundan sonra çok daha fazla sorumluluk düşecek. Hem ülkeyi ayakta tutmak hem de referandum ile güçlenen halk desteğini boşa çıkarmamak adına…
 
Bu hafta başında İran ile P5+1 arasındaki “Barış” ve Çin’den gelen 19 milyar dolarlık “Borsa Kurtarma Fonu” haberi de etkili olacak ancak, bunlar Komşu’daki referandumun gölgesinde kalacak gibi.

YORUMLAR 2
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    he he vurdu. piyasa 1.5 arti kapadi.
    Cevapla
  • Akif beg 8 yıl önce Şikayet Et
    Kullarin kurdugu birlik ancak bu kadar olur. Hep menfaate dayali brlik nereye kadar gider ki. Avrupa birligi yahudi birligi bunlarin sonu yakindir. Firavun ve nemrut gibi bitecekler
    Cevapla