Fitch 3 ülkenin notunu korudu

Fitch Ratings, İngiltere'nin "AA+", Fransa'nın "AA", İsveç'in "AAA" olan kredi notlarını ve "durağan" not görünümlerini teyit etti.

Fitch 3 ülkenin notunu korudu
Fitch 3 ülkenin notunu korudu
GİRİŞ 13.06.2015 11:20 GÜNCELLEME 13.06.2015 11:20

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in internet sitesinde yapılan açıklamalarda, İngiltere, Fransa ve İsveç'in kredi notu ve not görünümlerinin teyit edildiği bildirildi.

İngiltere'nin güçlü siyasi ve sivil kuruluşları, ekonomik politikaları ve iş hayatına yönelik öngörülebilirlik açısından "AA" kategorisindeki diğer ülkelere göre daha iyi durumda olduğu ifade edildi.

Ayrıca, güvenilir para politikası ve sterlinin uluslararası rezerv para birimi statüsünün İngiltere'ye yüksek seviyede ekonomik ve finansal esneklik tanıdığı belirtildi.

Öte yandan, ülkenin kamu borcunun "AA" ve "AAA" kategorisindeki ülkeler arasında en yüksek oranda olduğu ifade edilen açıklamada, bunun hükümetin kapasitesini şoklara karşı sınırlandırdığı kaydedildi.

Standard & Poor's ise yaptığı açıklamada, İngiltere'nin kredi notu görünümünü, ülkenin AvrupaBirliği (AB) üyeliğini referanduma götürmeyi planlamasını gerekçe göstererek, "durağandan", negatife" çektiğini duyurmuştu.

Fitch Ratings'in, Fransa'ya ilişkin açıklamasında, "AA" seviyesindeki kredi notu ve "durağan" not görünümünün uzun süreli makroekonomik istikrarı yansıttığı bildirildi. Açıklamada, nispeten düşük hane halkı borcu ve verimli kurumların ülke ekonomisine katkı sağladığı belirtildi.

Fransa ekonomisinin son dönemde zayıf avro ve düşük petrol fiyatlarının ek desteğiyle beklenenden daha iyi bir performans gösterdiği kaydedilen açıklamada, ülkenin büyüme beklentilerinin 2015 için yüzde 0,8'den yüzde 1,2'ye ve 2016 için yüzde 1,2'den yüzde 1,5'e yükseltildiği ifade edildi.

Buna karşın, bütçe açığının aynı gruptaki diğer ülkelere kıyasla yüksek olduğu, ekonominin uzun dönemli büyüme performansına ilişkin belirsizliğin devam ettiği bildirildi..

Fitch Ratings'in, İsveç'le ilgili açıklamasında da ülkenin yüksek kişi başına gelir, güçlü yönetim ve insani kalkınma göstergelerine vurgu yapılarak, "AAA" olarak teyit edilen notun ekonomi politikalarının başarılı şekilde uygulanmasına dayandırıldığı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca, "durağan" görünümün kredi notunda değişiklik yapılma ihtimalinin olası olmadığına işaret ettiği belirtilirken, özellikle konut sektöründen kaynaklanan ciddi bir makroekonomik kriz ya da finansal sektörde kayda değer sistematik şokların kredi notunu olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

KAYNAK: AA