Borsalarda büyük düzeltme kapıda mı?

Deutsche Bank ve Bank of America Merrill Lynch'den iki grafik ABD'de hisselerin gerçek olamayacak kadar iyi olduğunu gösteriyor.

Borsalarda büyük düzeltme kapıda mı?
Borsalarda büyük düzeltme kapıda mı?
GİRİŞ 07.06.2015 13:09 GÜNCELLEME 08.06.2015 09:53

Deutsche Bank ve Bank of America Merrill Lynch'den iki grafik ABD'de hisselerin gerçek olamayacak kadar iyi olduğunu, ve eğer tarihi trendler devam ederse sert bir düzeltme beklenebileceğini gösteriyor.

Bank of America Merrill Lynch'in grafiği, bugünlerde perakende satış ve medya gibi tüketici odaklı şirketler tarafından yönlendirilen rallinin nasıl tarihin en büyük rallileriyle boy ölçüşebilecek duruma ulaştığını gösteriyor.

Rallinin eğrisinin uzunluğu ve boyutu, Wall Street'in çöküşü ve dotcom balonu seviyelerine ulaşma yolunda.

Grafik, sektörün toplamda yaklaşık 1500 gün içinde nerdeyse yüzde 350 ralli yaptığını gösteriyor.

Bunun dışında sadece altı tane ralli daha uzun sürmüştü ve hangi altı ralli olduğunu görmek endişe uyandırıyor. 

Wall Street İflası olarak bilinen Dow'ın 1928 rallisi, dotcom balonuyla sona eren Dow'ın 2000 yılındaki rallisi ve 1987 yılında Japon varlık balonuna yol açan Nikkei'nin yükselişi bunlardan bir kaçı.

Deutsche Bank tarafından Perşembe günü yayınlanan ikinci grafik ise aynı şekilde kötü haberlere işaret ediyor.

Bu ikinci grafikte, 917. gününde olan rekor uzunluktaki S&P 500 rallisinin normal ortalama olan 357 günden çok daha uzun sürdüğü görülüyor.

Yüzde 10'luk bir düzeltme olmadan en uzun süre devam eden S&P 500 rallisi, Ekim 1997'ye yol açmıştı. Bu tarihte Asya'da yaşanan ekonomik darlıktan etkilenen endeks bir günde yüzde 6 düşmüştü.

Deutsche Bank her iki durum için de bu yükselişin bir temele dayanmadığı konusunda uyarıyor. Deutsche Bank'in uyarısı tahvillerin gerçeklikten koptuğu anlamına geliyor.

S&P 500 uyarısına göre ise şirketler makroekonomik verilerin ve Fed'den gelen sinyallerin aksine şirketlerin yükseldiğini gösteriyor. 

KAYNAK: BUSİNESSHT