'Avrupa'ya 100 yıl yetecek doğalgazımız var'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 'Avrupa'ya 100 yıl yetecek doğalgaz rezervimiz var' dedi.

'Avrupa'ya 100 yıl yetecek doğalgazımız var'
'Avrupa'ya 100 yıl yetecek doğalgazımız var'
GİRİŞ 28.05.2015 19:10 GÜNCELLEME 28.05.2015 19:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın şu anda temel önceliğinin, Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) olduğunu belirterek, Azerbaycan'ın bütün gücünü bu projeyi gerçekleştirmeye yönlendirdiğini söyledi. Aliyev ayrıca, Azerbaycan'ın doğalgaz rezervlerinin hem Azerbaycan'a, hem de Avrupa'ya yüz yıl yetecek düzeyde olduğunu ifade etti.

İlham Aliyev, Azerbaycan'ın Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın TANAP'ın zamanında, hatta planlanan zamandan önce gerçekleşmesinin mümkün olduğuna inandığını belirterek, bu projenin uzantısı olan Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'nin (TAP) de vaktinde gerçekleşeceğine inandığını dile getirdi. Aliyev, Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'nin önünde yapay engellerin yaratılacağına inanmadığını dile getirdi ve bu projeye engel yaratılması halinde, bu işten hiç kimsenin kazançlı çıkmayacağını söyledi. İlham Aliyev, TAP projesinde engel çıkması halinde, kendilerinin Türkiye pazarına daha fazla doğalgaz sevkiyatı gerçekleştireceklerini belirterek, kendilerinin olmadığını ifade etti. Pazar bulma konusunda endişelerinin olduğunu söyleyen Aliyev, Azerbaycan'ın en az yüz yıl boyunca hem kendisine hem de ortaklarına yetecek miktarda doğalgaz tedarikini gerçekleştirebileceğini kaydetti.

TANAP'ın başlangıç aşamasında yılda onaltı milyar metreküp doğalgaz sevk etme kapasitesine sahip olması planlanıyor. Bu miktarın altı milyar metreküpünün Türkiye'ye, geri kalan kısmının ise Avrupa'ya sevk edilmesi öngörülüyor. Türkiye'ye bu proje çerçevesinde doğalgazın 2018 yılında ulaşması, Avrupa'ya ise, 2020 yılının başlarında ulaşması hedefleniyor.

YORUMLAR 1
  • Karadeniz 8 yıl önce Şikayet Et
    Kazandığınız Paraları yatırıma dönüştürün.doğalgazın yüzyıl kullanılacağını zannetmiyorum,dünya Yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru gitmekte.paraları çarçur yapmayın.azerbaycan Kafkasların orta Asya'nın Dünya'nın Yıldız'ı olun.dünyada ağırlığınız olsun.
    Cevapla