Dünyayı felakete sürükleyecek planı onayladı

Obama yönetimi dünyayı felakete sürükleyecek İngiltere-Hollanda petrol şirketi devinin planını onayladı. Tüm dünya protesto için ayakta.

Dünyayı felakete sürükleyecek planı onayladı
Dünyayı felakete sürükleyecek planı onayladı
GİRİŞ 12.05.2015 15:06 GÜNCELLEME 12.05.2015 15:09
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Amerikan hükümeti; çevrecilerin defalarca; “ekolojik felakete yol açabilir” uyarısına rağmen, Shell’e Kuzey Kutbu'nda sondaj yapması için yeniden izin verdi.

Hakan Göksel'in haberine göre Obama yönetimi 11 Mayıs’ta; Alaska kıyılarının buzulla kaplı, zorlu sularında, petrol ve doğalgaz sondajına devam edilmesine ilişkin Shell’in planını onaylandı. İngiltere-Hollanda ortaklığındaki petrol devi çeşitli sorunlar nedeniyle 3 yıl çalışmalarını askıya almak zorunda kalmıştı.    

FELAKETE YOL AÇABİLİR

Bilim adamları ve çevreci gruplar Obama yönetiminin pazartesi günü verdiği bu kararı gösterilerle protesto etti ve Shell'in planının "riskli ve kötü tasarlanmış bir keşif planı” olduğunu aktardı ve Kuzey Kutbunda bir dizi felakete yol açacağı konusunda kamuoyunu uyardı. 

Greenpeace’de kıdemli araştırma uzmanı Tim Donaghy ise Shell’in kötü hazırlanmış projelerinin onaylamasının doğru olmadığını, bu yaklaşımın hesap verilebilir ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonundan uzak olduğunu söyledi 
 
Donaghy “Shell Kuzey Kutbunda vukuatlı bir geçmişe sahip. Diğer taraftan küresel bilim adamları, Kuzey Kutbu’ndaki iklim değişikliği neticesinde meydana gelecek bir felaketin önlenebilmesi için petrolün toprak altında kalması gerektiği konusunda hemfikirler.” dedi

Donaghy’e göre Shell’in planının Obama yönetimi tarafından onayı, kural koyucuların Shell’in kutuplarda sebep olacağı felaketleri hızlandırılmasına neden olacak. 

OBAMA YÖNETİMİ KARARI SAVUNUYOR

Amerikan İçişleri Bakanlığı Okyanus Enerji Yönetimi Bürosu (BOEM) yöneticisi Abigail Ross Hopper, kararı protesto edenlerle aynı fikirde değil. 

Hopper verdikleri izni “Biz, Çukçi Denizi’nde potansiyel keşifleri dikkate alarak düşenceli bir yaklaşım gerçekleştirdik. Bölgede önemli, çevresel, sosyal ve ekolojik kaynakların tanınması ve bu kritik ekosisteminin korunması için yüksek standartlar oluşturulmasına katkıda bulunduk. Arktik toplulukların ve Alaska yerlilerinin geçim ihtiyaçlarını ve kültürel geleneklerini dikkate alarak hareket ettik” diyerek savundu.

Hopper “Hangi deniz keşif faaliyeti olursa olsun sıkı güvenlik standartlarına tabi olmaya devam edecek. Diğer taraftan, petrol aramasına karşı çıkan gruplar, petrol şirketine verilen onayın acele verildiği konusunda bizleri eleştiriyorlar fakat projenin potansiyel güvenlik ve çevresel etkileri tam olarak değerlendirildi. BOEM kendi Çevresel Etki Bildirimi tebliği sadece bir ya da daha fazla döküm için yüzde 75 gibi bir şans tanıyor ve bu konuda şirketleri uyarıyor” diyor. 

PETROLÜ İNSANIN ÖNÜNE KOYAN BİR ANLAYIŞ

Kendini çevresel konulara adanmış, kar amacı gütmeyen ve kamu yararı için çalışan bir hukuk organizasyonu olan Earthjustice’dan Avukat Erik Grafe ise, “Bu karar petrolü, insan unsurunun önüne koyan bir anlayış. Arktik ikononik vahşi yaşamı ve gezegenin sağlığını yok sayan bir yaklaşım. Yetkililer böyle yangından su kaçırır biçimde çevre sağlını ve güvenliğini tehdit eden planları onaylamamalı” dedi. 

Grafe sonuçta Arktik Okyanusu’nda yapılacak sondajın iklim değişikliği açısından çok riskli olduğunu ve yönetimin temiz ve yenilebilir enerji geleceğine geçiş çabalarını da baltaladığını iddia ederek sözlerini tamamladı.

BUZULLARDA YAPMAK DİĞER DENİZLERDEN TEHLİKELİ

Çevreciler Arktik Okyanusunun buzullu sularında sondaj yapmanın diğer denizlerde yapmaktan çok daha tehlikeli olduğunu, felaketlere yol açabileceğini savunuyor. 

Çevreci gruplar 2010 yılında Meksika Körfezi’nde meydana gelen 11 kişinin ölmesinden, 5 milyar varillik ham petrolün okyanusa yayılmasından daha büyük felakete neden olacağını iddia ediyorlar. Üstelik sondaj bölgesine en yakın sahil güvenlik birimi 1000 mil uzakta bulunduğunu hatırlatıyorlar. 

RİSKLİ VE KÖTÜ HAZIRLANMIŞ PLAN

Çevreci Oceana Grubu’nun Başkan Yardımcısı Susan Murray, “Bir kez daha hükümetimiz; dünyanın en uzak ve önemli yerlerden birinde son derece riskli ve kötü tasarlanmış petrol keşif planını onaylamak için acele etti. Shell bu aciz ve eksik yatırım planını mutlaka ertelemek zorunda.” dedi.  

Murray, ekonomik olarak zor durumdaki Shell’in ihtiyaç duyduğu Arktik Okyanusu’nda kötü yatırım planını onaylamak için hükümetin geçerli bir sebebi olmadığını düşünüyor ve Shell’e izin vermek okyanus kaynakları açısından da son derece zararlı. 

Murray’a sözlerini şöyle tamamladı;  “Shell; Arktik Okyanusu'nda sorumlu bir çalışmaya hazır olmadığını bu planla göstermiştir. Ne şirket ne de hükümet Shell'in isteklerinin risklerini tam ve adil olarak değerlendirmek konusunda istekli olmuştur. "

SHELL’E GÖRE ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

Shell’in resmi sözcüsü ise bu onayın önemli bir kilometre taşı olduğunu ve yasal kuruluşların bu onayla plana destek vermiş olduklarını açıkladı. 

Sözcü “Ancak bu yaz çalışmalar başlamadan önce gerekli izin ve onayların zamanın verilmesi gerekiyor. İzinler gelene kadar bizler de bu süreçte müteahhitlik hazırlıklarımızı acil durumlar karşısındaki hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Shell 2012 yılının ortasında Arktik’te yaptığı operasyonları durdurmak zorunda kalmıştı. Petrol sızıntısını önlemek için güvenlik donanımlarını önemli bir parçası hasar görmüştü. 

Kulluk isimli sondaj kulesi, tamir için geri bağlantı noktasına çekilirken talihsiz bir biçimde karaya oturdu. Bu da şirket açısından iyi olmadı” dedi. 

Geçmişte Amerikan Sahil Güvenlik birimleri tarafından Shell için çalışan Noble Sondaj şirketi için 12 milyon dolarlık kritik ve ağır bir ceza kesilmişti. Shell’in 2013’teki ve 2014’teki diğer girişimleri yasal değişiklikler ve diğer engeller nedeniyle başarısız oldu. 

SHELL’İN YAPACAĞI İŞE GÜVENMİYORUZ 

Alaska Çöl Ligi direktörü Cindy Shogan; “Shell’in Amerikan Arktik bölgesinde yapacağı işe güvenmiyoruz. Herkesin hatırladığını gibi 2012 yılında bir dizi aksiklikler sonucu sondaj kulesi karaya oturmuştu. Shell’in 2015 planları ise çok daha kirli ve riskli” diyor.  

Amerika’nın jeolojik araştırmalarına göre Arktik denizlerinde 24 milyar varillik petrol rezervi bulunuyor

hakan.goksel@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • Çaresiz.. 8 yıl önce Şikayet Et
    Vermeye mecbur. Uluslararası Tekel Şirketlere Hayır demek Kapitalizmin yayılması ile daha da zorlaşacak. Amerika ve dünyada bir avuç insan Tekel şirketlerin bilhassa TOHUM-GIDA hegemonyasına karşı çıkıyor. Bunu sağlayacak TPP anlaşma baskılarına direnmeye çağırıyor. Bizim çevreci, bağımsız, özgürlükçü çağdaş geçinenlerden tık yok!
    Cevapla
  • Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    ABD Dünya'nın herzaman başına bela olmuştur ozon tabakasını delen gazlarında ençok Amerika Tarafından kullanıldığını Kyoto Protokolünü Israrla yıllardır imzalamadığınıda unutmayalım
    Cevapla
  • once insan 8 yıl önce Şikayet Et
    Parayi petrolu insanin onune koyan anlayis basligini akkuyu icin de atacak yurek ve durustluk var mi sizde acaba? Allah soracak bunlarin hesabini.
    Cevapla
  • Harun 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada halen 30 ülkede 438 nükleer santral reaktörü enerji üretiminde kullanılıyor. Bizdeki tek santrali istemeyenler yabancı adamlar ülkelerindeki santralleri neden protesto etmiyor acaba? Çünkü kimse Türkiye'nin büyümesini istemiyor.
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    SHELL in sahipleri kimdi sahi!OBama da cekiniyor bazen ne yapsin
    Cevapla
  • ilyonlarca can 8 yıl önce Şikayet Et
    ansiz tv sinde izledigim belgeseli hatirlatti kutuplardaki petrol yataklarini ve ordaki sartlari konu aliyodu ve 1989 da alaskada yasanan tanker felaketini anlatiyolar idi milyonlarca canli olmus ve halen daha tam manasi ile bir temizleme yapilamamis deniyodu ustelik bolge insaninin ekonomik kayiplari komik miktarlarda yilda 2 3 cek ile odeniyor imis balikcilik yapan alaskalilar yuzbinlerce dolar tazminat kazanmis amma 200 dolar 300 dolar olarak duzensiz sekilde paralar geliyomus ve dahasi kutuplarin deniz dibi haritasi yok imis en iyi sartta 20 yilda anca cikar deniyodu haberde yani koca t
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle