Çin'den sürpriz Avrasya hamlesi

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, 7 Mayıs'tan itibaren sırasıyla Kazakistan, Rusya ve Belarus'u ziyaret edecek. Ziyaret yeni anlaşmalar demek.

Çin'den sürpriz Avrasya hamlesi
Çin'den sürpriz Avrasya hamlesi
GİRİŞ 05.05.2015 12:20 GÜNCELLEME 05.05.2015 12:20

Düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanlarından Tong Cao, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in önümüzdeki günlerde Kazakistan, Rusya ve Belarus'a yapacağı ziyaretlerin, Avrasya'da yeni anlaşmaları beraberinde getireceğini belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Cinping, 7 Mayıs'ta Kazakistan'ı, 8 ile 10 Mayıs tarihleri arasında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Rusya'yı, 10-12 Mayıs tarihlerinde de Belarus'u ziyaret edecek.

Cao, Cinping'in ziyaretlerini AA muhabirine değerlendirdi. Söz konusu ziyaretlerin Avrasya'da yeni anlaşmaları beraberinde getireceğini ifade eden Cao, Rusya'nın halihazırda Çin'e doğalgaz gönderdiğini, cumhurbaşkanının yapacağı ziyarette, daha önce yapılan 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasını sağlamlaştıracak yeni bir rotanın açıklanabileceğini söyledi.

Çin'in öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın da konuşulacak konulardan biri olacağını belirten Cao, ancak önceliğin doğalgaz anlaşmalarına verileceğini vurguladı.

Cao, Çin ve Rusya deniz kuvvetlerinin mayıs ayının ilerleyen haftalarında Akdeniz'de ilk kez müşterek askeri tatbikat düzenleyecek olmasının da önemli gelişmelerden biri olarak dikkati çektiğini ifade etti.

Rusya ve Çin yetkilileri 10 yıl süren pazarlıkların ardından değeri 400 milyar dolar olan doğalgaz anlaşmasını geçen yıl mayıs ayında imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre, Rusya 2018'den itibaren 30 sene boyunca her yıl Çin'e 38 milyar metreküp doğalgaz satacak.

Güney Asya ülkesi Pakistan'ı 20 Nisan'da ziyaret ederek 46 milyar dolarlık anlaşma imzalayan Çin lideri Cinping, 22 Mayıs'ta gittiği Endonezya'da da Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yle baş başa görüşmüştü.

Çin ve Belarus

Çin'in Belarus'ta yaşanan gelişmeleri sıklıkla ve dikkatle takip ettiğini söyleyen Cao, "Çin ve Belarus arasında yapılabilecek tek anlaşma Çin'in yeni İpek Yolu projesi 'Tek Kuşak Tek Yol'la ilgili olacaktır. Belarus'un projede uygulanacak harita üzerinde rolünü artırması beklenebilir" dedi.

Belarus, bağımsızlığını kazandığı 1991'den bu yana ikinci defa bir Çin Cumhurbaşkanı'nı ağırlayacak. 2009 yılında 'Çin-Belarus Sanayi Parkı'nı kurmak için adım atan iki ülke, 19 Haziran 2014'te parkın açılışını yapmıştı. Ekonomik olarak ayrıcalıklı bir bölge kurmayı hedefleyen parkın, 30 milyar dolarlık yatırıma ev sahipliği yapması bekleniyor.

Bunun yanı sıra, 1 Ocak 2015'te Rusya, Belarus ve Kazakistan tarafından ilan edilen Avrasya Ekonomik Birliği de Çin tarafından takip ediliyor.

'Tek Kuşak Tek Yol' stratejisi kapsamında Güneydoğu Asya ve Orta Asya üzerinden Avrupa'ya kadar limanlar, doğalgaz hatları, demiryolları ve diğer altyapıları inşa etmeyi planlayan Çin, dev proje sayesinde sanayi ürünlerine talep yaratmayı hedefliyor.

Çin ve Kazakistan

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile Çin Başbakanı Li Keqiang, 28 Mart'ta Astana'da yapılan toplantıda 33 alanda işbirliğini öngören toplam 23,6 milyar dolar değerinde ticari anlaşma imzalamıştı. Anlaşma sonrası ikili işbirliği ve Kazakistan-Çin ilişkilerinin gücüne değinen Çin Başbakanı, Kazakistan'ın kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu belirtmişti.

Cao, başbakanların buluşmasından iki ay sonra Çin Cumhurbaşkanı'nın Astana'yı ziyaret etmesinin, son seçimde devlet başkanı seçilen Nursultan Nazarbayev için çok önemli olacağını belirtti.

Kazak ekonomisinin güçsüz dönemlerinden birini yaşadığını vurgulayan Cao, "Ekonominin yeniden canlanması için Çin yatırımları büyük önem arz ediyor. Nazarbayev'in Çinli mevkidaşıyla yıllardır devam eden güzel bir ilişkisi var ve Rusya-Gürcistan, Rusya-Ukrayna ilişkilerinin yolunda gitmeyişini de hesaba katarsak Kazakistan, coğrafyasında yaşanan bu kötü durumu Çin'le kuracağı dengeli siyaset ve ekonomi ilişkileriyle telafi etmek isteyecektir" dedi.

Geçen yıl Ukrayna-Rusya krizi yaşanırken, Ukrayna'ya 30 bin dolar destek gönderen Kazakistan, 2015 Ocak'ta da 400 bin dolar değerinde bir yardım paketini Ukrayna'nın güneydoğusundaki şehirlere göndermişti.

KAYNAK: AA