Fitch'den Yunanistan'a bir uyarı daha

Fitch, Yunanistan’ın mali zorluklarının bankalara yansıyabileceğini belirterek, uyarıda bulundu.

Fitch'den Yunanistan'a bir uyarı daha
Fitch'den Yunanistan'a bir uyarı daha
GİRİŞ 24.04.2015 14:22 GÜNCELLEME 24.04.2015 14:24

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in resmi sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan’ın IMF ödemesini gerçekleştirmemesi halinde acil durum likiditesinin (ELA) üzerinde de bir takım kısıtlamalar olabileceğinin altı çizilirken, karşı teminatların azaltılmasının söz konusu olabileceğine işaret edildi.

Açıklamada, Yunan bankalarına finansman imkanı sağlayan acil durum likiditesi üzerinde olası kısıtlamaların mevduat sahiplerinin algısına zarar verebileceği, nakit çekimlerinin artabileceği ifade edildi. Fitch açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bu durum Yunanistan’da bankacılık sektöründe likidite zorluklarını azaltabilmek için kısıtlamalar getirilmesine neden olabilir. Eğer mevduat çıkışı hızlanırsa sermaye kontrolleri uygulamaya sokulabilir. Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi, sermaye kontrolleri Euro Bölgesi’nden çıkışa neden olmaz ve geriye çevrilebilir. (Güney Kıbrıs, sermaye kontrolünü uygulamaya girdikten iki yıl sonra 6 Nisan’da tamamen kaldırmıştır). Fakat sermaye kontrolleri yabancı kreditörlerle olan ilişki için risk oluşturmaktadır. Sermaye kontrolleri tüketici ve yatırımcı güvenine potansiyel olarak zarar verecek negatif bir işaret oluşturabilir. Yunanistan’ın IMF’ye olan ödemesini yapamamasına Avrupa Merkez Bankası’nın vereceği cevap kilit sonucu oluşturur. Halen Yunanistan’ın son dakikada finansman sağlanmasının olası olduğunu değerlendiriyoruz. Fakat ödemenin gerçekleştirilmemesi riski yok sayılamaz." Açıklamada, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure’nin, geçen hafta Yunanistan’ın borcunu zamanında ödeyememesi ve hükümetin iflas etmesinin bankaların likidite bulmasını daha da zorlaştıracağını söylediği anımsatıldı.

KAYNAK: AA