Petrol fiyatını uçuracak senaryo

Suudi Arabistan'ın, petrol üretimini kısmama konusundaki kararlı duruşunu tekrar gözden geçirebileceği ifade edildi.

Petrol fiyatını uçuracak senaryo
Petrol fiyatını uçuracak senaryo
GİRİŞ 19.04.2015 18:51 GÜNCELLEME 19.04.2015 18:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rusya ve Venezuela gibi büyük petrol üreticisi ülkeler ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) arasında geçen hafta yapılan görüşmeleri AA muhabirine değerlendiren Amerika'da bulunan Rice Araştırma Üniversitesi'nden Enerji Analisti Jim Krane, "Büyük petrol üreticileri arasındaki görüşmeler devam edecek gibi görünüyor. Yakın zamanda Suudilerin kararlarını gözden geçirmeye başladıklarını görebiliriz" dedi.

Krane, düşen petrol fiyatları nedeniyle Rusya ve Venezuela'nın büyük zarar ettiğini belirterek, "Bu kötü ekonomik ve siyasi gidişat durmazsa, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini kısmamak konusunda direnci kırılabilir" ifadesini kullandı.

Brüksel merkezli Avrupa Politika Merkezi Enerji Uzmanı Marco Giuli de OPEC ülkelerinin yüksek petrol fiyatları istediğine işaret ederek, Rusya'yı rahatlatacak fiyatın varil başına 90 dolar olacağını savundu.

Giuli, İran ile Suudi Arabistan'ın petrol fiyatları konusunda adeta 'savaş' halinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"OPEC dünyada üretilen petrolde eskisi kadar hakimiyet sahibi değil ve Suudi Arabistan OPEC'in en etkili ülkesi. Suudiler 'evet' demezse üretimde değişim olmaz ancak onların da ani bir karar değişimiyle üretimi kısıtlayacağını düşünmüyorum. Özellikle son zamanlarda petrol piyasası tam bir karmaşa içerisinde. Çünkü, ileri tarihlerde fiyat artışı bekleniyor ve bu sebeple üretilen petrol depolanıyor. Yani biri üretimi keserse, diğeri depoladığı petrolü çıkarıp o açığı kapatabilecek durumda."

İran'dan OPEC'e çağrı

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, geçen hafta, OPEC'in hazirana kadar üretim kotasını en az yüzde 5 kısması gerektiğini söylemişti. Zengene, OPEC'in en muhafazakar üyesinin bile petrol üretiminin günlük 30 milyon varili aşmaması gerektiğini ifade etmişti.

Geçen yılın son aylarında Rusya ve Venezuela, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini kısıtlaması yönünde çağrıda bulunmuş, Suudi Arabistan buna karar verebilecek tek ülke olmadığını öne sürerek isteği reddetmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • birDost 8 yıl önce Şikayet Et
    Putin Amerika ile ortak çıkarları olduğunu ve işbirliğine hazır olduğunu söyleyince petrol fiyatları normale dönecek demekki...
    Cevapla