Rus petrol şirketi yeniden İran'da!

Rusya'nın ikinci büyük petrol şirketi Lukoil, İran'daki ofisini tekrar aktif hale getirdi.

Rus petrol şirketi yeniden İran'da!
Rus petrol şirketi yeniden İran'da!
GİRİŞ 15.04.2015 14:16 GÜNCELLEME 15.04.2015 14:16

İran'ın resmi enerji haber ajansı SHANA'ya göre, Lukoil Başkan Yardımcısı Ravil Maganov, İran'da bulunan ofislerinin tekrar faaliyete geçtiğini belirterek, "Anaran petrol projesi ile ilgileniyoruz. İran üzerinden yaptırımların kaldırılması durumunda bölgede daha fazla projede yer almak isteriz" ifadelerini kullandı.

2003 yılından 2010'a kadar İran'daki Anaran sahasında Norveçli Statoil ile petrol arayan Lukoil, 2010 yılında İran'a AB ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle daha fazla risk alamayacağını açıklayarak petrol projesinden çekilmişti.

İsviçre'nin Lozan kentinde, İran ile ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer programı üzerinde yürütülen müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşmaya varılmıştı.

İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlandı. Buna göre, anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve nihai anlaşma 30 Haziran'da imzalanacak.

Avrupa Birliği ve ABD, nükleer programıyla ilgili bütün adımları attığında İran'a uygulanan yaptırımları kaldıracak. İran anlaşmaya sadık kalmazsa tekrar yaptırımlara maruz kalacak.