Fitch, Çin'in "A+" notunu teyit etti

Fitch Ratings, Çin'in "A+" olan kredi notunu teyit ederken, not görünümünü durağan olarak belirledi.

Fitch, Çin'in "A+" notunu teyit etti
Fitch, Çin'in "A+" notunu teyit etti
GİRİŞ 31.03.2015 14:08 GÜNCELLEME 31.03.2015 14:08

Fitch'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin'in makroekonomik performansının güçlü olduğu belirtilerek, ülkenin yüzde 7,8 olan 5 yıllık ortalama büyümesinin, "A" ve "AA" notuna sahip diğer ülkelerden daha yüksek düzeyde bulunduğu aktarıldı.

Çin'in dikkate değer büyümesinin, dengesizlik ve zayıf noktaları da beraberinde getirdiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çin'in 2015 yılında yüzde 6,8 ve 2016 yılında da yüzde 6,5 büyümesini bekliyoruz. Bu rakam 2001-2010 dönemindeki ortalama yüzde 10,5 rakamının altında bulunuyor. Fitch'in baz senaryosu; eğer büyüme daha yavaş olursa nispeten yumuşak geçiş süreci için daha az kredi yoğun ve daha fazla tüketim gerek. Bununla birlikte, ekonominin yapısal zayıflığı çeşitli riskler de veriyor. Büyümede beklenenden daha keskin yavaşlamanın olması ve tahminlerimizin üzerinde bulunan genel kamu borçluluğu beklentilerinde yükselmenin yanı sıra ekonomik dengesizlik ve yapısal kırılganlıklardaki yükselme doğrultusunda politika yönlendirmelerindeki değişiklik not için negatif durumlar arasında yer alıyor."

Açıklamada, yapısal reform sürecinin sürdürülebilir uzun vadeli büyüme yolunda konumlandırılması, ekonominin yumuşak geçiş döneminde olduğuna ilişkin kanıtların artması ve ekonomide borç probleminin üzerine gidilmesine ilişkin stratejilerde belirginlik durumlarının ise not için pozitif olduğu ifade edildi.