"Fed, 'sabırlı' ifadesini kaldırabilir"

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth, "Fed, bu haftaki toplantısında 'sabırlı olunacak' ifadesini kaldırabilir" dedi.

"Fed, 'sabırlı' ifadesini kaldırabilir"
"Fed, 'sabırlı' ifadesini kaldırabilir"
GİRİŞ 17.03.2015 11:24 GÜNCELLEME 17.03.2015 11:24

Küresel piyasalar, yarın Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında "sabırlı" ifadesinin korunup korunmayacağına takip edecek.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ashworth, FOMC toplantısında toplantı metninden "sabırlı olunacak" ifadesini kaldırabileceğini belirtti. Ashworth, Fed'in para politikasında normalleşmeye yakın olduğunu ifade etti.

Fed'in ilk faiz artışını haziran ayında gerçekleştirebileceğini aktaran Ashworth, parasal sıkılaşmanın beklenenden daha agresif bir şekilde gerçekleşebileceğini vurguladı. Faiz oranlarının orta noktasının yüzde 1-3 arasında olabileceğini anlatan Ashworth, oranların bu yılın sonuna kadar yüzde 1-1,25 seviyelerine, 2016 yılı sonunda ise yüzde 2,75-3 seviyelerine kadar yükselebileceğine işaret etti. Ashworth, enflasyon oranının da Fed'in hedefi olan yüzde 2 seviyelerine kadar yükselebileceği hatta bu seviyenin üzerine de çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

ING Group ABD ve İngiltere Kıdemli Ekonomisti James Knightley ise ABD'de iş piyasasının güçlü olduğunu belirterek, Fed'in yakın zamanda faiz artırımına gidebileceğini bildirdi.

Perakende satışların beklentilerin altında geldiğine ve hava şartlarının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine dikkati çeken Knightley, ancak ABD'de tüketici güveninin yüksek olduğunu ve ileriki zamanlarda verilerin daha iyi gelebileceğini aktardı. Fed'in haziran ayında faiz artırımına gidebileceğini anlatan Knightley, bankanın daha sonra da parasal sıkılaşma adına başka eylemlerde bulunabileceğini aktardı.

Knightley, Fed'in para politikasını normalleştirme yolunda FOMC toplantı metninden "sabırlı olunacak" ifadesini kaldırabileceğini dile getirdi.

Berenberg Bank İngiltere Başekonomisti Robert Wood da faiz artırımının bu haftaki toplantıda söz konusu olmadığını kaydetti. "Sabırlı" ifadesinin toplantı metninden kaldırılabileceğini ifade eden Wood, ilk faiz artırımının haziran ya da eylül ayında gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

RBC Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Paul Ferley de Fed'in bu haftaki toplantısında "sabırlı" ifadesini kullanmayı bırakabileceğini belirtti. Fed'in haziran ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırabileceğinin altını çizen Ferley, ABD'de ekonomik aktivitesinde havaların düzelmesiyle birlikte sıçrayış gözlenebileceğini ifade etti.

Ekonomik aktivitedeki olumlu seyirle birlikte büyüme tahminin artırılabileceğini aktaran Ferley, Fed'in genişlemeci para politikasına olan ihtiyacının azalacağını ifade etti.