Körfez ülkeleri düşüşten etkilenmeyecek

Körfez ülkeleri petrole bağımlı ekonomilerine rağmen petrol fiyatlarındaki düşüşten çok fazla etkilenmeyecek.

Körfez ülkeleri düşüşten etkilenmeyecek
Körfez ülkeleri düşüşten etkilenmeyecek
GİRİŞ 03.03.2015 09:36 GÜNCELLEME 03.03.2015 09:36

Fransız bankası Societe Generale'nin hazırladığı "Hangi ülkeler düşük petrol fiyatlarına karşı savunmasız" başlıklı rapora göre, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkeleri, düşük petrol fiyatlarına en dayanıklı ülkeler olarak öne çıkıyor.

Raporda yer alan ifadelere göre, bu ülkeler zengin finansal rezervleri sayesinde düşük petrol fiyatlarına karşı ekonomilerinde büyük çapta yapısal değişikliklere ihtiyaç duymayacak.

Raporda Cezayir, Angola, Nijerya gibi diğer petrol üreticilerinin ise düşük petrol fiyatları nedeniyle döviz rezervlerinde düşüş beklenirken, para birimlerinin de değer kaybetmesi öngörülüyor. Ancak düşük petrol fiyatlarından orta seviyede etkileneceği belirtilen bu ülkeler de sahip oldukları finansal rezervler sayesinde büyük makroekonomik değişiklikler yapmak zorunda kalmayacak.

Rusya'nın mali yapısının da düşen petrol fiyatlarına dayanmaya elverişli olduğu belirtilen raporda, bu ülkenin yaşadığı ekonomik krizin daha çok uluslararası yaptırımlar ve bölgesel gerilimlerden kaynaklandığı bildirildi.

Petrol fiyatlarının düşük seyrinden en fazla etkilenecek ülkeler olarak Venezuela, Irak, Libya ve Yemen'in gösterildiği raporda, bu ülkelerin mali dengelerini sağlayabilmek için kamu yatırım maliyetlerini azaltma, lüks tüketim vergilerinin arttırılması ve enerji sübvansiyonlarında kısıntıya gitmeleri öngörülüyor.

Petrol üreticisi birçok ülkenin 2015 yılında bütçelerinde açık vermesi beklenirken, bu ülkelerin bütçelerini dengeleyebilmek için ihtiyaç duydukları (fiscal breakeven price) mali petrol fiyatı seviyesi de geçen yıllara göre oldukça yüksek seviyede bulunuyor.

Rapora göre bütçesi 2014'te yüzde 52 açık veren Libya, 2015 yılında bütçe dengesini sağlayabilmek için 186 dolarlık mali petrol fiyatına ihtiyaç duyuyor. Libya'yı 160 dolarlık başa baş petrol fiyatıyla Venezuela izlerken, Yemen'in mali dengesini sağlayabilmek ihtiyaç duyduğu rakam 145 dolar.

Bütçesi 2014 yılında yüzde 28 fazla veren Kuveyt'in bütçesini dengeleyecek petrol fiyatı ise 54 dolar olarak hesaplanıyor.