Yunanistan'ın çıkışı sınırlı etkileyecek

Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmasının diğer ülkeler üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını açıkladı.

Yunanistan'ın çıkışı sınırlı etkileyecek
Yunanistan'ın çıkışı sınırlı etkileyecek
GİRİŞ 19.02.2015 17:00 GÜNCELLEME 19.02.2015 17:00

S&P, Almanya'nın, Yunanistan'ın, Avro Bölgesi'ne mali programın uzatılması için yaptığı resmi başvuruyu reddetmesinin ardından bir değerlendirme yayımladı. S&P açıklamasında, "Yunanistan'ın avrodan çıkmasının diğer ülkeler üzerindeki etkisi sınırlı olur. Olası bir Grexit (Yunanistan'ın Avro'dan çıkması) 2012'ye kıyasla Avro Bölgesi üyeleri için finansal olarak daha az riskli olacaktır" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, kurtarma programları kapsamında İrlanda ve Portekiz'de başarı sağlandığı belirtilerek, mevcut kazanımların Avrupa hükümetlerini gerektiği takdirde bu tip destekleri diğer ülkelere sağlamak konusunda cesaretlendirdiği kaydedildi.

S&P'nin Kredi Analisti Moritz Kraemer de yaptığı değerlendirmede, "Her şey değerlendirildiğinde, Yunanistan'ın avrodan çıkmasının diğer ülkelerin de avrodan çıkmasına neden oluşturabilecek derecede doğrudan bir etkisinin olmayacağına inanıyoruz. Çünkü Avro Bölgesi kurtarma yapısı 2012'de en son yaşanan Yunanistan'ın birlikten çıkma endişesindeki döneme göre daha güçlü" ifadelerini kullandı.

Kraemer, Grexit'in oluşturabileceği finansal yükün, diğer kalan 18 Avro Bölgesi ülkesi üzerinde ılımlı seviyede olacağına inandıklarını belirterek, "Yunanistan'ın avrodan çıkmasının tek başına ülkelerin üzerinde dikkate değer bir etkisi olmasını beklemiyoruz" dedi.

KAYNAK: AA