Golan Tepeleri'nde petrol sondajına başladı

İsrail'in, Golan Tepeleri'nin güney kısmında petrol sondaj çalışmalarına başladığı belirtildi.

Golan Tepeleri'nde petrol sondajına başladı
Golan Tepeleri'nde petrol sondajına başladı
GİRİŞ 17.02.2015 14:24 GÜNCELLEME 17.02.2015 14:24

İsrail'in Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, Afek doğalgaz ve petrol şirketi, İsrail hükümetinden daha önce aldığı izin kapsamında, bu ülkenin işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki sondaj çalışmalarına dün başladı.

İsrail Anayasa Mahkemesi, geçen yıl şirketin sondaj çalışmalarını geçici olarak durdurmuş, 23 Aralık'ta durdurma kararının kaldırılmasının ardından ocak ortalarında yapılması planlanan sondaj çalışmaları, çevreci grupların protestoları nedeniyle birçok defa ertelenmişti.

- İşgal altındaki Golan Tepeleri

Altı Gün Savaşı (1967) sırasında İsrail tarafından işgal edilen Suriye'nin Golan Tepeleri, 1981'de uluslararası hukuka aykırı olarak ilhak edilmişti.

Golan Tepeleri, Suriye ile İsrail sınırındaki stratejik önemi yanında İsrail'in en büyük su kaynağı olma özelliğini de taşıyor. Golan Tepeleri, İsrail açısından stratejik konumunun yanı sıra taşıdığı petrol rezervleri açısından da büyük önem taşıyor.

Suriye'deki iç savaş kaynaklı kriz, İsrail'in bölgede daha rahat hareket ederek, kendi lehine uzun vadede tek taraflı kalıcı adımlar atmasının da önünü açıyor.

- Afek'in bağlantıları

Bölgede 3 yıllık petrol arama lisansına sahip Afek, Genie Energy şirketinin İsrail'deki alt kuruluşu olarak çalışıyor.

Afek şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda, İsrail ordusundan Tuğgeneral olarak emekli olan ve İsrail Altyapı Bakanı görevinde bulunan Effie Eitam bulunuyor.

Afek'in bağlı bulunduğu Amerikalı enerji şirketi Genie Energy'nin yönetim kurulunda ünlü medya patronu Keith Rupert Murdoch ve dünya finans devi Rothschild ailesinden Nathaniel Rothschild bulunuyor. Ayrıca şirketin danışmanları arasında eski Amerikan Başkan Yardımcısı Dick Cheney de yer alıyor.

KAYNAK: AA