Nazarbayev'den ''endişe duymayın'' mesajı

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev vatandaşlarına ekonomik kriz için endişe duyulmaması mesajını verdi.

Nazarbayev'den ''endişe duymayın'' mesajı
Nazarbayev'den ''endişe duymayın'' mesajı
GİRİŞ 11.02.2015 11:40 GÜNCELLEME 11.02.2015 11:41

Kazakistan Genişletilmiş Hükümet toplantısı Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev başkanlığında devlet sarayı Akorda'da ekonomi gündemiyle toplandı. Nazarbayev, toplantıda petrol fiyatlarındaki aşağı seyir ve yerel para birimi tengedeki dalgalanmalardan kaynaklı sorunlara ilişkin olarak, endişeye gerek olmadığı açıklamasında bulundu.

Nazarbayev, tengenin kademeli olarak değer kaybetmesini ya da devalüasyona uğrayabileceğini ifade eden uzmanların yorumlarına ilişkin, merkez bankasının yüksek enflasyon ve keskin kur dalgalanmalarını önleyecek tedbirleri aldığını hatırlatarak, bu konuda merkez bankasına güvendiğini, kaygıların yersiz olduğunu söyledi.

Merkez Bankası tarafından 73 milyar doları ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna'da olmak üzere 102 milyar dolar olarak açıklanan döviz rezervlerine işaret eden Nazarbayev, söz konusu rezervlerin yeterli olduğunu yineledi.

Nazarbayev bağımsızlığın ilk yıllarında ve devam eden dönemdeki Asya krizinde Kazakistan'da ekonomik durgunluk olmadığını hatırlatarak, ülke ekonomisinin pek çok zorluğa dayandığını dile getirdi. Dış etkenlere karşı kriz önlemlerini açıklayan Nazarbayev ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna'ya bağlı çalışan ulusal şirketlerde 4 milyar dolar bütçe kesintisi uygulanması talimatını verdi.

Kazakistan ekonomisindeki sorunları sayarken dış etkenler yanında içerideki yapısal sorunlara da işaret eden Nazarbayev, petrol dışı büyümenin canlanmasına yönelik 2014 kasım ayında açıklanan ve sektörel destekler içeren yeni ekonomi politikasının tam hayata geçirilmesi konusunda hükümete talimat verdi.

Dünya petrolünün yüzde 2'sine sahip Kazakistan'da ülke GSYH'sinin yüzde 25'i petrolden geliyor, ödemeler dengesinin ise yüzde 60'ı ise petrol geliriyle sağlanıyor.

Dünya Bankası 2014 yılını 4,3 büyümeyle kapatan Kazakistan için yaptığı 2015 yılı büyüme tahminini 1,8'de tutmuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) ise dün yaptığı açıklamada Kazakistan'ın kredi notunu gerileyen petrol fiyatlarının kamu gelirlerini ciddi oranda azaltması nedeniyle "BBB+"dan "BBB"ye düşürmüş, not görünümünü "negatif" olarak teyit etmişti.

KAYNAK: AA