İsviçreliler bir anda zenginleşti!

İsviçre Merkez Bankası’nın İsviçre frangını euro karşısında dalgalanmaya bırakması, ülke halkının servetini yüzde 15 artırdı.

İsviçreliler bir anda zenginleşti!
İsviçreliler bir anda zenginleşti!
GİRİŞ 16.01.2015 06:21 GÜNCELLEME 16.01.2015 09:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Küresel piyasalar, “İsviçre etkisi”yle dalgalanıyor. İsviçre Merkez Bankası’nın sürpriz bir kararla İsviçre frangının euro karşısındaki değerini kontrollü tutmak yerine dalgalanmaya bırakması, uluslararası piyasalarda karışıklığa neden olurken, ülke halkının servetlerinin yüzde 10-15 oranında artmasını sağladı.

Üç yılı aşkın süredir euro/İsviçre frangı paritesini 1.20 seviyesinde tutan İsviçre Merkez Bankası, ani bir kararla pariteyi serbest bıraktı. Banka, faiz oranlarını da yüzde 0.75 indirdi. Kararla euro/frank ve dolar/frank kurlarında gerilemeler yaşanırken, İsviçre frangı euro karşısında yaklaşık yüzde 30’a yakın, dolar karşısında da yüzde 10’un üzerinde değer kazandı. Bu sayede de İsviçre’nin milli geliri ve halkın serveti yüzde 10 ile 15 arasında arttı.

Kararla, İsviçre’de ithal malların fiyatlarının da frank bazında ucuzlayacağı, bunun da halka olumlu yansıyacağı belirtiliyor.

YORUMLAR 2
  • GeceYarisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Adamlarin develuasyonu bile zengin ediyor. Bizde 1.80lerde olan dolar 2.30lara cikti. Kimseden tik yok !
    Cevapla
  • eee 9 yıl önce Şikayet Et
    Allahin sevgili kullariymis
    Cevapla