Roubini: Geleceğin fabrikalarında 1 işçi çalışacak

Kahin ekonomist Nouriel Roubini üçüncü sanayi devrimi ile birlikte geleceğin fabrikalarında 1 işçi çalışacağını belirtti.

Roubini: Geleceğin fabrikalarında 1 işçi çalışacak
Roubini: Geleceğin fabrikalarında 1 işçi çalışacak
GİRİŞ 03.01.2015 10:47 GÜNCELLEME 03.01.2015 11:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

2008 küresel krizini önceden tahmin etmesiyle ünlenen 'kahin' lakaplı New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini'den bu kez çok farklı bir kehanet geldi.

Project-Syndicate sitesine yazı kaleme alan Roubini Üçüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılan yeni üretim tekniklerinin sanayi üretimini kökünden değiştireceğini savundu. Özellikle robot ve otomasyon alanındaki gelişimlere dikkat çeken Roubini "Geleceğin fabrikalarında sadece 1 işçi ve binlerce robot olacak. 3D yazıcı teknolojisiyle birlikte gelişecek yazılımlar yetenekli çalışanlara kapıları açacak. Ancak istihdam yaratma odaklı ekonomik stratejiler uygulanmassa işgücü talebinin yönü belirsiz olacak" diye yazdı.

Dünyanın ilk kez bu problemi yaşamadığını 19. ve 20. yüzyılda yaşanan gelişmelere karşı endüstrileşmenin kötü yönlerinin minimize edilmeye çalışıldığını belirten Roubini Üçüncü Sanayi Devrimi ile aynı problemlerin yeniden karar vericilerin karşısına çıkacağını savundu. Roubini işini yazılım ve robotlara kaptıracaklara gelir yardımı desteğinin önemli bir politika olacağını yazdı. Roubini doğru politikalar uygulanmazsa dünyanın büyük bir işsizlik problemi ile karşı karşıya kalacağını savundu.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 12
  • Kehanet mi? 9 yıl önce Şikayet Et
    Robotlar ürünleri üretip robotlara mı satacak yani tüketici robotlar mı olacak? İşci sınıfının yok olması tüketimi düşürür ve tüketim düşümü üretim düşümüne sebep olur. Düşük seviye üretim için robota falanda ihtiyaç yoktur. Saçma olmuş insana hitap etmeyen her sistem çöker
    Cevapla
  • MuhammetAliYıldırım 9 yıl önce Şikayet Et
    3 boyut yazıcılarla bu daha da vahim duruma gelebilir. Yazıcılardan çıkacak yemekler, aşçılığı bitirebilir mi bilmiyorum veya ev yapan 3 boyut yazıcılar inşaat sektörünü? Bilim kurgu gibi gelse bile araba ve silahların seri şekilde üretilmesi felaket gibi. Bu teknolojiye Türkiye olarak kesinlikle sahip olmalıyız ama batının yaptığı gibi insanları daha da köleleştirmek için değil elbet. Tahminimce yanlış ellerde bu teknolojik gelişmeler insanları, insanlığa yakışmayacak hal ve hareketlere de itebilir çünkü insanlara ekmeğini alınteri ile kazanacak imkanlar bırakılmayacak.
    Cevapla
  • osmanlıserdarı 9 yıl önce Şikayet Et
    şehir haayatın getirdiği şeyler.insanlar fuzili yaptıkları masaflar ve harcamalr için köle gibi çalışıyor
    Cevapla
  • Ali İhsan 9 yıl önce Şikayet Et
    Fabrikalarda bir işçi çalışınca patronlar ürettikleri ürünleri kime satacaklar merak ettim..Yoksa herkes patron her taraf fabrika mı olacak...
    Cevapla
  • muzaffer 9 yıl önce Şikayet Et
    ilk defa gerçeği söylüyorlar.otomosyon, yazılım mühendisleri, genetik mühendisleri, siber mühendisler revaçtaolacak.gerisi boş.türkiye içinde geçerli.Ancak sosyal adalet gelirin homojen dağılımı olan ülkeler ayakta kalacak.geri kalan ülkeler devletçik olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle