Büyükekşi, 2014 yılını değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılını değerlendirdi.

Büyükekşi, 2014 yılını değerlendirdi
Büyükekşi, 2014 yılını değerlendirdi
GİRİŞ 25.12.2014 13:07 GÜNCELLEME 25.12.2014 13:07

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılı değerlendirmesinde "Yıl sonuna doğru resesyon belirtilerinin olması ekonomideki büyümenin pozitifken maalesef tekrar aşağı doğru gitmesine neden oldu. Bütün bu olumsuzluklara rağmen ihracatımızı yüzde 4-5 arttırmamız bence çok büyük başarı" dedi.

Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 ile 2014 yılı kıyaslandığında yaklaşık yüzde 4 ile 5 arasında ihracat artışı yakalandığını söyledi.

Yılın ilk aylarının kendileri için çok iyi başladığını ancak haziran ayı itibariyle çeşitli ülkelerde yaşanan sıkıntıların ihracatı etkilediğini anımsatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Özellikle Irak'ta ortaya çıkan IŞİD'ın yarattığı büyük sıkıntılar ve arkasından Ukrayna ile Rusya gerilimi, onun devamında özellikle brent petrolün varil fiyatının 60 dolarların altına gerilemesi ve petrol üreten ülkelerdeki çalkantılar, bütçelerindeki bozulmalar, Avrupa Birliği'nde (AB) iyi başlayıp ama yıl sonuna doğru orada resesyon belirtilerinin olması, ekonomilerindeki büyümenin pozitifken maalesef tekrar aşağı doğru gitmesi... Bütün olumsuzluklara rağmen bizim ihracatımızı yüzde 4-5 arttırmamız bence çok büyük bir başarı. 2023 yılı hedefimize ulaşabilmek için her yıl ihracatı yüzde 10'un üzerinde artırmamız gerekiyor. Maalesef onu bu yıl için yakalayamadık. 2015 yılı geliyor. Geçen yılın telafisinin olabileceğini söylemek için erken, biraz bekleyip görmemiz gerekiyor. Çünkü Avrupa'daki sıkıntıların bundan sonra nasıl olacağını biraz izlemek gerekiyor. Özellikle Rusya'daki sıkıntılar ve yaşanılan devalüasyon da ihracatımızda şu an olumsuz etki yaratıyor."

- Cari açıkta düzelme

Büyükekşi, ihracatçıların yeni pazar arayışlarını sürdürdüğünü belirterek, ABD ekonomisinde yüzde 5 civarında bir büyüme olduğunu hatırlattı.

Bu durumun ABD'ye daha çok önem verilmesi gerektiği anlamına geldiğini aktaran Büyükekşi, "Avrupa Birliği'yle Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) görüşmeleri devam ediyor. Bizim mutlaka bunun içerisinde olmamız gerektiğinin altının çizilmesi lazım. Bu konuda da hükumetimiz önemli temaslarda bulunuyor. TTIP'nin muhakkak içinde bulunmamız için Sayın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci önemli çalışmalar yapıyor. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır konunun takipçisi. İnşallah bunlar da olursa orta vadeli programdaki hedefi yakalamak öncelikli amacımız" diye konuştu.

İthalat ihracat dengesiyle ilgili önemli gelişmeler olduğunu aktaran Büyükekşi, "2014 yılında cari açıkta önemli bir düzelme oldu. 2015 yılında da bu düzelmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Burada özellikle bu konuda yapılan çalışmalar var" dedi.

Yeni yılda stratejik yatırımların son derece önemli olacağını belirten Büyükekşi, şunları aktardı:

"Türkiye'de üretilmeyen mallar, yüksek teknolojiye yatırım yapılması ki özellikle katma değeri arttırmak açısından yüksek teknoloji Türkiye'nin olmazsa olmazı. Katma değeri arttırmak için inovasyon, tasarım Ar-Ge ve marka konusuna yatırım yapmamız gerekiyor ve bunu sabır ve inançla devam ettirmemiz gerekiyor çünkü zor ve zahmetli bir iş. İnşallah bunlar 2015 yılında da devam edecek ve yavaş yavaş ekonomimize ve ihracatımıza katkı sağlayacak."

KAYNAK: AA