Petrol fiyatları, Balkanlar'ı sevindirdi

Dünya genelinde petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, Balkan ülkelerinde de önemli ölçüde hissedildi.

Petrol fiyatları, Balkanlar'ı sevindirdi
Petrol fiyatları, Balkanlar'ı sevindirdi
GİRİŞ 25.12.2014 11:27 GÜNCELLEME 25.12.2014 11:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde petrol fiyatlarının son yılların en düşük seviyesine gerilemesi, Balkan ülkelerinde de önemli derecede düşüşün yaşanmasına neden oldu.

Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya'da son günlerde petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, bu ülkelerde yaşayan vatandaşları sevindirdi. Balkan ülkelerinde yaşayan araç sahipleri, son günlerde petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle önemli derece tasarruf etmeye başladı. Petrol fiyatlarındaki düşüşten "en karlı" çıkan Balkan ülkeleri Sırbistan ve Bosna Hersek olurken, bu ülkelerdeki araç sahipleri bir depo akaryakıtta ortalama 15 avro kar etti.

Bosna Hersek'teki akaryakıt fiyatları son yılların en düşük seviyesi olan 0.98 avroya kadar gerilerken, yetkililer, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki günlerde de sürmesinin beklendiğini bildirdi. Edinilen bilgiye göre, 95 oktan benzinin fiyatı 1.02 avroya, motorin fiyatı ise 0.98 avroya gerilerken, araç sahiplerinin, bir ay öncesine oranla, bir depoda ortalama 15 avro kar ettikleri görüldü.

Uzmanlar, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün, vatandaşların yaşam standartları ve harcamaları üzerinde de olumlu etkisi olacağı görüşünde.

Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) Ticaret Bakanlığı Uzmanı Vahida Crnaliç, ülkedeki akaryakıt fiyatlarının bir ay öncesine oranla 0.20 avro düştüğünü belirterek, bunun, vatandaşların bütçelerine de olumlu etkisi olacağını, araç sahiplerinin akaryakıt için ayırdıkları paranın önemli ölçüde azaldığını ifade etti.

Ülkedeki akaryakıt fiyatlarının geleceğinin dünyadaki diğer gelişmelerle ilişkili olduğunu söyleyen Crnaliç, "Uzun vadede ne olacağını göremiyoruz, ancak akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün süreceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Düşüş diğer Balkan ülkelerinde de hissedildi

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Bosna Hersek'teki kadar önemli ölçüde olmasa da diğer Balkan ülkelerinde de hissedildi. Son bir ay içerisinde, Sırbistan'da benzin fiyatlarında 0.13 avro, motorin fiyatlarında ise 0.08 avroluk düşüş gözlendi.

Sırbistan Petrol Endüstrisi'nden (NIS) alınan bilgiye göre, Kasım aynının başından itibaren ülkede yedi kez akaryakıt fiyatlarında indirime gidildi. İndirimlerin ardından Sırbistan'da 95 oktan benzin fiyatı 1.09 avroya, motorin fiyatlarının ise 1.18 avroya gerilediği görüldü.

Diğer bir Balkan ülkesi Karadağ'da da petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından son beş yılın en düşük akaryakıt fiyatları gözlendi. Son bir ay içerisinde Karadağ'daki akaryakıt fiyatlarının 0.07 avro düştüğü görüldü.

Karadağ'da, 95 oktan benzin fiyatının 0.07 azalarak 1.15 avroya, motorin fiyatının ise 0.06 avro azalarak 1.08 avroya düştüğü gözlendi.

Karadağlı uzmanlar, akaryakıt fiyatlarında yeni yıla kadar başka bir düşüş beklemediklerini, ancak ocak ayı ortalarından itibaren yeni düşüşlerin beklendiğini belirtti.

Hırvatistan'da son dört yılın en düşük fiyatları

Bölgenin Avrupa Birliği'ne (AB) üye tek ülkesi Hırvatistan'da da akaryakıt fiyatlarında önemli düşüş yaşandı.

Son bir aydır yaşanan düşüşlerin ardından, ülkedeki akaryakıt fiyatları son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Son indirimlerin ardından 95 oktan benzin fiyatı 1.16 avroya, motorin fiyatı ise 1.1 avroya düştü.

İndirimlerin ardından Hırvatistan'daki araç sahiplerinin bir depoda ortalamam 10 avro tasarruf ettiği görüldü.

Arnavutluk da dünya genelindeki petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten etkilendi. Aralık ayı başından itibaren motorin fiyatları 1.23 avroya, benzin fiyatları ise 1.19 avroya geriledi. Arnavutluk'taki akaryakıt fiyatlarında ortalama 0.03 avro düşüş gözlendi.

Makedonya'da da 95 oktan benzin fiyatının 1.06 avroya, motorin fiyatının ise 0.91 avroya gerilediği görüldü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • petrol 9 yıl önce Şikayet Et
    bır tek turkıyede hıssedılmedı
    Cevapla