Kazakistan kötü senaryolara hazır!

Kazakistan Maliye Bakanı Bakıt Sultanov, petrol fiyatlarının daha da düşebileceği senaryolara hazırlıklı olduklarını söyledi.

Kazakistan kötü senaryolara hazır!
Kazakistan kötü senaryolara hazır!
GİRİŞ 19.12.2014 12:29 GÜNCELLEME 19.12.2014 12:29

Sultanov, başkent Astana'daki ekonomi raporlama toplantısında yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarında varil başı 40 dolara kadar yaşanacak düşüş senaryolarına hazırlıklı olduklarını açıkladı.

Kamu borçlarının makul seviyede tutulacağını bildiren Sultanov, petrol dışı gelirleri geliştirecek ve sıkı kurallar getiren maliye politikası üzerinde olduklarını aktardı.

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Yerbolat Dosayev ise parlamentoda yaptığı açıklamada, 2015 bütçesini yeniden değerlendirme gibi bir planları olmadığını bildirdi.

Dünya petrol piyasasını yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Dosayev, varil başı 80 dolar averajından söz ederek, anahtar fiyatın küresel ekonomik dinamiklere bağlı olduğuna işaret etti.

Dosayev, gazetecilerin soruları üzerine, yürüttükleri maliye politikasında Rusya ile herhangi istişare sürdürmediklerini belirtirken, Kazakistan'ın kendi para politikasını takip ettiğini kaydetti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, yaptığı son açıklamalarda ülke ekonomisin küresel kaynaklı olarak zor bir dönemi tecrübeleme arefesinde olduğunu belirterek bütçe harcamalarındaki muhtemel kesintilere işaret etmişti.

Kriz vurgusu yapan Nazarbayev, kemer sıkma politikalarına karşın hükümetin sosyal yükümlülüklerini ihmal etmeyeceğini, ülkesinin ekonomik kriz ortamından geçmesine karşın memur ve emekli maaşlarının aynı seviyede kalacağını, maaşlarda kriz sonrası artış olabileceğini duyurmuştu.

- 2015'e girerken Kazakistan ekonomisi üzerindeki baskı artıyor

FIFA Dünya Kupası ve olimpiyat oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki oluşturan üçüncü en büyük organizasyon olarak gösterilen EXPO 2017'ye ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla genişletici mali politika izleyen Kazakistan'ın kamu harcamalarındaki artışın, söz konusu organizasyon sonrası normalleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel türbülans, rubledeki düşüş, petrol fiyatlarındaki aşağı seyir ve yıllık 8 milyon ton petrol üretilmesi planlanan ülkenin önemli petrol sahası Kashagan'da üretime başlanamaması, Kazakistan ekonomisi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanlığı İstatistik Komitesi tarafından son açıklanan verilere göre Kazakistan'ın gümrük birliğinde olduğu Rusya ve Belarus'la olan 2014 ocak-ekim dönemi ticareti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 azaldı. 16,3 milyar dolarda kalan Kazakistan'ın söz konusu ülkelere ihracatı 4,4 milyar dolar olurken, ithalatı 11,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2014 için daha önce 4,6 olarak açıkladığı Kazakistan ekonomik büyümesini hafta başında yaptığı açıklama ile aşağı çekti.

Ülke GSYH'sinin yüzde 25'inin petrolden geldiği, ödemeler dengesinin ise yüzde 60'ının petrol gelirleriyle yürüdüğü Kazakistan'ın bu yılı yüzde 4,3 büyümeyle kapatması bekleniyor.

IMF Kazakistan'ın 2015'te ise 4,5 büyüyeceğini öngörürken, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) 2015'te fiyatın varil başına 68 dolar olacağını tahmininde bulundu.

Geçen yıl 243,6 milyar dolar GSYH'ye ulaşan Kazakistan'ın 82,5 milyar dolarlık toplam ihracatının yüzde 75,8'ine denk gelen 62,6 milyar doları, petrol ve doğalgaz ürünlerinden oluşmuştu. 2013 yılını 81,8 milyon petrol üretimiyle kapatan Kazakistan'ın bu yıl da aynı rakamda kalması bekleniyor.