Kazakistan'dan döviz iddialarına yalanlama

Kazakistan Merkez Bankası, ülkede nakit döviz sıkıntısı olduğu yolundaki iddiaları reddetti.

Kazakistan'dan döviz iddialarına yalanlama
Kazakistan'dan döviz iddialarına yalanlama
GİRİŞ 19.12.2014 12:06 GÜNCELLEME 19.12.2014 12:06

Kazakistan Merkez Bankası açıklamasında, ülkenin tüm bölgelerinde ve döviz piyasasında durumun izlendiği, bankalar adına alış satış yapan büroların yeterli oranda dövize sahip olduğu bildirildi.

Rublenin değer kaybetmesi, petrol fiyatlarındaki aşağı seyir, ulusal satın alma gücü itibarıyla dünyanın en zayıf 20 ülke kuru arasında 8. sırada yer alan tenge üzerindeki baskıyı artırırken, 181,4 seviyesinde bulunan dolar/tenge paritesi döviz bürolarında 1,82'ye ulaştı. Ülkenin finans merkezi Almatı'da serbest piyasada bir dolar 1,85'a kadar işlem gördü.

Ülkenin en büyük devlet bankası olan Kazakistan Halk Bankası geçtiğimiz günlerde, piyasadaki likidite sorununa işaret ederek Kazakistan bankalarında yeterli tenge olmadığını açıklamıştı.

Diğer yandan Kazakistan'da döviz piyasalarındaki kur farklarından kaynaklı arbitraj eğiliminin de tengeyi baskıladığı belirtiliyor.

Tenge satıp dolar alınması ile rubledeki değer kaybı nedeniyle ucuz Rus mallarına talebin artması, yerel para birimini zayıflatırken ülkede dolara talep artıyor.

Kazakistan Merkez Bankası eylül ayında döviz rezervinin 28 milyar dolar, ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna'nın ise 76 milyar dolar olduğunu belirterek rezervlerin, yeterli olduğunu duyurmuştu.