Rusya Merkez'den yeni tedbirler

Rusya Merkez Bankası, finans sektöründeki volatiliteyi (dalgalanma) istikrara kavuşturmayı amaçlayan bir dizi tedbir yayımladı.

Rusya Merkez'den yeni tedbirler
Rusya Merkez'den yeni tedbirler
GİRİŞ 18.12.2014 17:25 GÜNCELLEME 18.12.2014 17:38

Rusya Merkez Bankası tarafından yayımlanan basın açıklaması ile Rus finans sektörünün istikrarını korumak için alınan önlemler duyuruldu.

Açıklamada, sabit getirili varlıklarda yeniden değerlemede ve kredi kurumlarının ihtiyat oranında yabancı para cinsinden aktiflerin olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla Rusya Merkez Bankası tarafından bir önceki çeyrek için hesaplanan döviz kurunun geçici olarak kullanılabileceği bildirildi.

Rusya Merkez Bankası'nca, kredi kurumlarına döviz cinsinden fon sağlamak için bir mekanizma geliştireceği kaydedilen açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde, çeşitli vadelerde ek ihalelerin gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Borsa işleyişindeki istikrarı garanti altına almak amacıyla, eğer gerekli görülürse, piyasa katılımcılarını, merkezi takas güvenilirliği ve kesintisiz işleyiş konularında ikna etmek için karşı taraflara destek sağlanacağının ifade edildiği açıklamada, faiz oranıyla ilgili risk yönetimini artırmak amacıyla çeşitli düzenleme ve kolaylıkların devreye alınacağı aktarıldı.

Rusya Merkez Bankası, kredi risk yönetimini iyileştirmek için ise kurumların kredi kullananların borç servis kalite notunu düşürmesinden kaçınmasını sağlamak ve yatırım projeleri için verilen kredilerde kredi kurumlarının hakkı olduğu sürenin uzatılabileceğini bildirdi. Ayrıca leasing ve faktoring şirketleri için kredilerde artan riskleri etkisiz kılarak, Rusya ihracat sigorta acentasına dahil olan şirketlerin de ruble cinsinden aldıkları kredilerdeki azalan risklerin ön plana çıkarılacağı kaydedildi.

Açıklamada Rusya'daki ekonomik yavaşlamaya eşlik eden yüksek faiz oranları ve kredi riski arasında, bankacılık sektöründeki istikrarı sürdürmek için Rusya Merkez Bankası ve Rusya hükümetinin 2015 yılında kredi kurumlarının ek sermayelendirmeleri için önlemlerin geliştirildiği de ifade edildi.

KAYNAK: AA