Rusların Türkiye'yi korkutan 'silahı'

Kötü günler geçiren Ruslar ‘sermaye kontrolü’ silahını çekmeye hazırlanıyor. Bu ihtimal gerçekleşirse Türkiye de olumsuz etkilenecek.

Rusların Türkiye'yi korkutan 'silahı'
Rusların Türkiye'yi korkutan 'silahı'
GİRİŞ 17.12.2014 10:51 GÜNCELLEME 17.12.2014 17:28
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Rusya’da merkez bankası’nın 6.5 puanlık artırımla faizi yüzde 17’ye çıkarması rubledeki değer kaybını engelleyemeyince piyasalardaki kasırga Türkiye’ye sıçradı.

RUBLE YERLERDE

Önceki gün doların 66 rubleye çıkmasıyla gelen faiz artışı dün öğle saatlerinde başlayan yükseliş hareketini engelleyemedi ve dolar 80 rubleye kadar çıkarak rekor kırdı.

DOLAR REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Rusya piyasasındaki fırtına, yaklaşan ABD Merkez Bankası kararı ve son günlerde yükselen siyasi tansiyonla birleşince Türkiye’de de rekor getirdi. Dolar dün saat 14:01’de 2.4120 lira ile tarihi zirvesine çıktı. 



SERMAYE KONTROLÜ SIKINTI

Yurtiçi piyasalarda büyük risk faktörü olarak Fed’in bu akşam yapacağı toplantı görülürken Rusya’nın sıradaki hamlesi de piyasalardaki gidişatı belirleyecek.

Uzmanlar faiz silahının başarısız olmasıyla Rusya’nın elinde sermaye kontrolü silahından başka seçeneği olmadığını dile getirmeye başladı. Sermaye kontrolüyle Rusya ülkedeki yabancı sermaye giriş-çıkışlarını kontrol ederek rublede istikrarı sağlamaya çalışacak.

TÜRKİYE'YE EK FATURA ÇIKARTABİLİR

Bu kararın Türkiye’ye ek fatura çıkabileceğini belirten uzmanlar “İnşaat hak edişleri, kar transferleri ve de Rusya’da nakite geçemeyen yatırımcının likide geçmek için Polonya ve Türkiye’de satışa geçmesi Türkiye’yi olumsuz etkiler” diye konuşuyor.

YORUMLAR 30
  • Aliço 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkeyi yönetenler, ülkeyi dünyaya entegre etti,bence Rsya gibi bir devletin bile öngöremediğini Büyük Cumhurbaşkanı ve onun kurduğu ekip sayeside daha iyi analiz edip pozisyon alıyoruz birde yüce insanın dediği gibi faizleri düşürebilsek...
    Cevapla
  • bitigçi 9 yıl önce Şikayet Et
    osmanlıyı rus yıktı iruslarr ortasya türlüğünü 200ıldır ruslar baskı atında tutuyor esedi ayakta tutan rusya daha kırımı işgal eden rusya siz neyi destekliyorsunuz rusçular akılınızı başınıza toplayın.
    Cevapla
  • MUSO 9 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bisey olmaz Rusmilti herseye dayanikli milet Senelerce irana ambargo koydular iran yeride duruyo su on gulubar birdevirde yasiyoruz oyunlar deyisti !!!
    Cevapla
  • cavit 9 yıl önce Şikayet Et
    hayırlısı olsun
    Cevapla
  • Bahane 9 yıl önce Şikayet Et
    en rusyanin yerinde olsam avrupaya kapatirim butun vanalari karsiz baska ulkelere satarim ozaman soguktan donsunlar gorurum ozaman onlarida..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle