İran ile Suudi Arabistan'ın görüşü yakın

İran Petrol Bakanı Zengene, OPEC'in 166. Toplantısı'nda İran ve Suudi Arabistan'ın görüşlerinin birbirine yakın olduğunu söyledi.

İran ile Suudi Arabistan'ın görüşü yakın
İran ile Suudi Arabistan'ın görüşü yakın
GİRİŞ 27.11.2014 14:09 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İran resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Petrol fiyatlarında, bugünkü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 'ın 166. Toplantısı'na katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Zengene, Suudi Arabistan Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Ali El-Naimi ile görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Bicen Namdar Zengene, "OPEC üyesi ülkelerin, üretim tavanını ihlal etmeyeceği çok açıktır, İran'ın petrol üretimini azaltmak için herhangi bir planı yok" ifadesini kullandı.

Zengene'nin OPEC ülkeleri dışında petrol üretimi yapan ülkelerin OPEC'le ortak hareket ederek petrol üretiminin azaltılması gerektiğini söylemesinin ardından Brent petrolün varil fiyatı dün 78,83 dolara kadar yükselmesine karşın, kapanışa doğru gelen satışlarla 78 doların altına indi ve 77,52 dolardan günü tamamladı.

Bugün de güne 77,35 dolardan başladıktan sonra, OPEC ülkelerinin arzda kısıntıya gitmeyeceği beklentilerinin ağırlık kazanmasıyla 75,44 dolarla 3 Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyeye gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda 75,86 dolardan alıcı buluyor.

İran OPEC dışı petrol üreticisi ülkelere petrol azaltma çağrısı yapsa da OPEC ülkeleri arasında da henüz bu konuda ortak karar bulunmuyor. Suudi Arabistan'ın başını çektiği OPEC üyesi Körfez ülkeleri İran'ın teklifine sıcak bakmıyor. Irak Petrol Bakanlığına bağlı devlet petrol şirketi SCOP da petrol üretimini azaltmayı düşünmediklerini açıklamıştı.

OPEC üyesi ülkeler, dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40'ını elinde bulunduruyor. OPEC üyesi olmayan Rusya ise günlük yaklaşık 10 milyon varil üretim ve yüzde 12 payla dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükselmiş durumda.

YORUMLAR 1
  • ve bizde hala fiyatlar aynı 9 yıl önce Şikayet Et
    2010 öncesi brent fiyatıyla, 2014 bezin pahalılığı çekiyoruz..
    Cevapla