AB 315 milyar Euro'luk yatırım planı açıkladı

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 315 milyar Euro'luk bir yatırım planı açıkladı.

AB 315 milyar Euro'luk yatırım planı açıkladı
AB 315 milyar Euro'luk yatırım planı açıkladı
GİRİŞ 27.11.2014 00:40 GÜNCELLEME 27.11.2014 00:40

Juncker, kıta ekonomisini canlandırmak ve milyonlarca kişiye iş imkanı sağlamak istediklerini söyledi.

Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, kıtanın kendisini motive edecek bir adıma ihtiyacı olduğunu, Komisyon'un buna yardımcı olacağını belirtti.
Juncker, "Avrupa bugün, mali güvenilirliğini kanıtlamak ve reformu öne çıkarmak için mücadele ettiği yılların ardından yeni bir başlangıç yapıyor. Bu döngüye üçüncü bir ayak daha ekliyor: Avrupa için iddialı fakat aynı zamanda gerçekçi bir yatırım planı" dedi.

Özel yatırımcıların Avrupa ülkelerine yatırım yapmaktan çekindiklerini söyleyen Juncker, bunu değiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Özel sektörden beklenti yüksek

Juncker'in açıkladığı plan kapsamında yapılacak yatırımlar için gerekli fonların yüzde 90'dan fazlasının özel sektörden gelmesi bekleniyor.
Söz konusu fonlar özellikle 2008'deki mali kriz sonrası yatırımların önemli ölçüde azaldığı Güney Avrupa ülkelerindeki büyük projelerde kullanılacak.
Krizin ardından Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yapılan yatırımların tutarı 400 milyar Euro azalmıştı. Birliğin yürütme organının başında olan Juncker, açıkladığı planla bu döneme son vermek istiyor.

"Sadece ilk adım"

Juncker'in konuşmasını değerlendiren Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin yatırım planının sadece bir "ilk adım" olduğunu vurgulayarak, "Bundan sonra yatırımların gerçekleşmesi için çalışmamız lazım" dedi.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Warner Hoyer da kıtada paranın akışını hızlandırmak için hazır olduklarını ve gerekeni yapacaklarını söyledi.
Yatırım planının "sihirli bir çözüm" sunmayacağının farkında olduğunu kaydeden Hoyer, planın ancak daha geniş bir AB stratejisi kapsamında faydalı olacağını belirtti.

BBC