Irak, petrol arzını kısmayacak

Petrol fiyatları düşse de yükselse de Irak'ın hedefinin petrol üretimini artırmak olduğu belirtildi.

Irak, petrol arzını kısmayacak
Irak, petrol arzını kısmayacak
GİRİŞ 26.11.2014 13:23 GÜNCELLEME 26.11.2014 13:23

Irak Petrol Bakanlığına bağlı devlet petrol şirketi SCOP Genel Direktörü Nihad Moosa, AA muhabirinin enerji gündemine ve Irak'ın stratejisine yönelik sorularını yanıtladı.

Irak'ın üretim azaltmaya gitmeyeceğini vurgulayan Moosa, "Petrol fiyatları düşse de yükselse de biz var olan büyük rezervlerdeki üretimi artırmayı hedefliyoruz. Uluslararası petrol şirketleri ile 4 yıl öncesine dayanan lisans anlaşmalarımız var" dedi.

Irak ekonomisinin yüzde 90 petrole bağımlı olduğunu dile getiren Moosa, hazirandan bu yana yüzde 30'dan fazla düşüş gösteren petrol fiyatlarının Irak ekonomisine ciddi etkilerinin olacağını ifade etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) düşük petrol fiyatlarını görüşmek üzere yarın toplanacağını hatırlatan Moosa, örgütteki birçok ülkenin petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilendiğini söyledi.

Moosa, "OPEC'in üretimi kısmadan fiyatları yükseltecek bir strateji geliştireceğine eminim" diye konuştu.

-"Yeni hükümetin planı, Kuzey Irak ile anlaşmaya varmak"

Bağdat'ın hedefinin, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile arasındaki petrol ihracına yönelik anlaşmazlığı çözmek olduğunu dile getiren Moosa, "Anlaşmazlık, Irak'ı bir bütün olarak etkiliyor. İlk anlaşma geçtiğimiz hafta yapıldı. Hükümetimizin önceliği, iki taraf için de faydalı olacak bir anlaşmaya varmak ve yeni petrol ve doğalgaz yasasını mümkün olduğunca çabuk hazırlamak" dedi.

-Irak'ın doğalgaz ihracatı

Moosa, Irak'ın yakın bir gelecekte doğalgaz ihracına başlamayacağını, öncelikli hedeflerinin ülke talebini karşılamak olduğunu ifade etti.

Irak'ın elektrik üretimi için doğalgaz ihtiyacı olduğunu aktaran Moosa, "Gaz arama süreçleri devam ediyor. Elektrik üretimi ve petrokimya endüstrisi için doğalgaza ihtiyacımız var, öncelikle bu talebi karşılamalıyız. Bu nedenle doğalgaz ihracatı planları ertelenecek" diye konuştu.

Irak, Amerikan Enerji Enformasyon İdaresinin 2013 verilerine göre 3,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile dünya sıralamasında 12. sırada bulunuyor.

KAYNAK: AA