Petrol fiyatları OPEC öncesi denge arıyor

Petrol fiyatları OPEC Zirvesi öncesinde yaşanan düşüşün ardından dengelenmeye çalışıyor.

Petrol fiyatları OPEC öncesi denge arıyor
Petrol fiyatları OPEC öncesi denge arıyor
GİRİŞ 26.11.2014 12:24 GÜNCELLEME 26.11.2014 12:24

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) geçen hafta cuma günü sürpriz faiz indiriminin ardından talebe yönelik iyimserlikle yükselişe geçmiş ve yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesi 81,58 doları görmüştü. Bu haftaya ise OPEC Zirvesi öncesinde düşüşle başlayan Brent petrolün varil fiyatı, 3. işlem gününde yatay hareket ediyor.

Brent petrolün varil fiyatı, güne 78,13 dolardan başladıktan sonra zirve öncesinde bir araya gelen petrol üreticisi ülkelerin arzda kesinti konusunda anlaşmaya varamadığı haberleriyle 77,96 dolar sınırına geriledi. Daha sonra kayıplarının bir kısmını telafi eden Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 78 doların hemen üzerinde dengelenmeye çalışıyor.

Analistler, OPEC Zirvesi'nde bir araya gelecek ülkelerin petrol fiyatlarını artırmak ve arz fazlalığını hafifletmek için üretim seviyesinin düşürülmesi konusu üzerinde yoğunlaşacağını belirterek, buradan gelecek haberlerin fiyatların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatının 80 dolar kritik direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayamaması durumunda satış baskısının artabileceğine ve 76,8 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğine işaret eden analistler, 81,7 dolar seviyesinin ise direnç olarak takip edileceğini ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise dün ABD'de açıklanan büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi sonrasında en yüksek 76,58 seviyesini görse de tüketici güven endeksindeki düşüş ve Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan petrol stoklarındaki hızlı yükseliş nedeniyle 73,72 dolara kadar geriledi ve günü 73,87 dolardan tamamladı. Bugün ise 73,66 - 74,25 dolar bandında hareket eden WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda 74 dolar sınırından alıcı buluyor.

Analistler, ABD'de öğleden sonra açıklanacak dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik başvuruları ve kişisel tüketim harcamalarının WTI'nın varil fiyatında etkili olabileceğini belirterek, olası düşüşlerde 73,2 ve 70 dolar seviyelerinin destek, olası yükselişlerde ise 80 doların direnç konumunda bulunduğunu dile getiriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL