Çin ile Nijerya arasında 12 milyar $'lık anlaşma

Çin’in devlete ait Çin Demiryolu İnşaat Şirketi (CRCC), Nijerya'yla demiryolu inşa projesi için 11,97 milyar dolarlık dev anlaşma imzaladı.

Çin ile Nijerya arasında 12 milyar $'lık anlaşma
Çin ile Nijerya arasında 12 milyar $'lık anlaşma
GİRİŞ 20.11.2014 19:11 GÜNCELLEME 20.11.2014 19:11

 Bu anlaşma Çin'in denizaşırı ülkelerde yaptığı tek kalemdeki en yüksek ticaret hacmine sahip iş anlaşması oluyor. Resmi Xinhua ajansının bugün duyurduğu habere göre, Nijerya'nın başkenti Abuja'da imzalanan bu dev anlaşmaya Nijerya Ulaştırma Bakanı İdris Ömer ve CRCC yöneticisi Cao Baogang imza attı.

Çin tarihindeki en büyük projeye göre, ülkenin ekonomik başkenti Lagos, doğudaki Kalaba kentine 1402 kilometrelik demiryoluyla bağlanacak.

Projeyle Niyerya’da yerel halka 200 bin kişilik iş imkânı sağlanacak. Hat faaliyete geçtiğinde ise 30 bin kişi istihdam imkânı elde edecek. Trenin hızının ise saatte maksimum 120 kilometre olacağı belirtildi. 

ÇİN, 4 MİLYAR DOLARLIK EKİPMAN İHRAÇ EDECEK

Çin teknolojisi kullanılacak projenin yapımı için Çin bu ülkeye 4 milyar dolar değerinde inşaat makineleri, trenler, çelik ürünleri ve diğer ekipmanlardan oluşan malzeme ihraç edecek.

İki hafta önce Meksika, Çin’in CRCC öncülüğündeki konsorsiyum ile imzalanan 3,75 milyar dolarlık yüksek hızlı tren anlaşmasını birkaç gün sonra iptal etmiş ve bu haber Çin’de şaşkınlıkla karşılanmıştı. İptalin gerekçesinin ise şeffaflık endişesi olduğu ifade edilmişti.

Geçen yıl Çin ile Nijerya arasındaki ticaret hacmi 13,6 milyar dolar olmuştu. Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Nijerya, Çin’in enerji tedariği için önemli bir ülke konumunda duruyor.

Çin medyasına göre, dünyanın 77 ülke ve bölgesinde faaliyet gösteren CRCC, dünyanın en güçlü 500 şirketi arasında 80'inci sırada, inşaat alanında ise birinci sırada yer alıyor.

KAYNAK: CİHAN