Avrupa'da çarklar tekrar dönmeye başladı

Avro bölgesi ve Avrupa Birliği'nde (AB) sanayi üretimi eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı.

Avrupa'da çarklar tekrar dönmeye başladı
Avrupa'da çarklar tekrar dönmeye başladı
GİRİŞ 12.11.2014 13:56 GÜNCELLEME 12.11.2014 13:56

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Avro bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. Söz konusu oran 28 üyeli AB'de de yüzde 0,6 olarak ölçüldü. Ağustos ayında sanayi üretimi Avro bölgesinde yüzde 1,4 ve AB'de de yüzde 1,2 azalmıştı.

Yıllık bazda ise sanayi üretimi her iki bölgede de yüzde 0,6 artış kaydetti. Böylece Avro bölgesinde sanayi üretimindeki artış aylık yüzde 0,7'lik beklentinin hafif altında, yıllık ise yüzde 0,1'lik beklentinin üstünde gerçekleşti.

Avro bölgesinde ve AB'de aylık sanayi üretimi artışına, sermaye malı ve enerji üretimleri olumlu katkı sağlarken, aramalı üretimi, dayanıksız tüketim malları ve dayanıklı tüketim malları üretimi gerileme gösterdi.

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 4,6 ile Hırvatistan'da, en fazla azalış ise yüzde 5,6 ile Danimarka'da ölçüldü.

- Yıllık en fazla artış İrlanda'da gerçekleşti

Avro bölgesinde ve AB'de sanayi üretiminin yıllık artışına en fazla olumlu etkiyi sermaye malı ve dayanıksız tüketim malları üretimleri yaparken, her iki bölgede de enerji üretimi ve dayanıklı tüketim malları üretimi geriledi.

Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla arttığı ülke yüzde 22,1 ile İrlanda olurken, en fazla azalış ise yüzde 7,4 ile Malta'da kaydedildi.

KAYNAK: AA